Fransa'daki Coca-Cola ve Schweppes ürünlerinde mikroplastik tespit edildi
Haber: Marina Mussa
Fransız çevre örgütü Agir pour l'Environnement, popüler içeceklerde çeşitli plastik türlerinin bulunduğunu öne sürdü. Örgütün araştırma ve analizlerden sorumlu yetkilisi Magali Leroy, "Üreticiler ve sağlık otoriteleri, tüketicilere sağlığı tehdit edebilecek moleküllere maruz kalınmayan, tamamen güvenli kaplar sunmalıdır" dedi.
Dernek, plastik şişelerdeki mikroskobik parçacıkların, kapakların sık sık açılıp kapanmasından kaynaklandığını belirtti. Coca-Cola ve Schweppes içeceklerinde yapılan incelemelerde, mikropartiküllerin bulunduğu tespit edildi. Açıklamaya göre, yirmi açılıştan sonra bir litre Coca-Cola'da 46, bir litre Schweppes Hint Toniği'nde ise 62 mikropartikül ortaya çıktı. Bu bulgular, kapakların zamanla bozulmasının mikroplastiklerin oluşumuna neden olabileceğini gösteriyor.
Schweppes'ten açıklama geldi
Coca-Cola, bu konuya henüz yanıt vermezken, Schweppes markası, tüm ambalajlarının Fransız ve Avrupalı sağlık otoriteleri tarafından belirlenen kalite standartlarına uygun olduğunu belirtti. Şirket, "Ürünlerimizde mikroplastik tespit edilirse, bu partiküllerin ambalajlarımıza kasıtlı olarak eklenmediğini belirtmek isteriz" açıklamasını yaptı. Ayrıca, " mevcut düzenlemelerin içeceklerimizde mikroplastik aranmasını zorunlu kılmadığını" hatırlatan Schweppes, bu plastik kalıntıların çevrede yaygın olarak bulunduğuna dikkat çekti.
Agir pour l'Environnement'in bu çalışması, büyük markalar üzerine odaklansa da STK, araştırmanın bilimsel bir amacının olmadığını kabul ediyor. Ancak, gazlı içeceklerde mikro ve nanopartiküllerin varlığını gözler önüne sermeyi hedefliyor. Dernek, bu sonuçların plastik şişelerde sunulan diğer içecekler için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.
Su şişelerinde mikroplastik tespit edildi
Agir pour l'Environnement genel müdürü Stephen Kerckhove, daha önce su şişelerinde mikroplastik tespit edildiğini hatırlatarak, "Tüketicilerin mikroplastik içmeye zorlanması kabul edilemez. Fransız yetkililerin bu durumu halk sağlığı önceliği haline getirmesi gerekiyor" dedi. ANSES'den Guillaume Duflos ise, mikroplastiklerin gıda kirlenmesine neden olabileceğini ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.