Dolar (USD)
33.95
Euro (EUR)
37.69
Gram Altın
2825.32
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa'daki Coca-Cola ve Schweppes ürünlerinde mikroplastik tespit edildi

Fransız çevre derneği Agir pour l'Environnement, Coca-Cola ve Schweppes şişelerinde yapılan analizlerde mikroplastik izlerine rastlandığını duyurdu. İki özel laboratuvar tarafından yapılan analizler, 22 Ağustos Perşembe günü kamuoyuyla paylaşıldı.
Fransa'daki Coca-Cola ve Schweppes ürünlerinde mikroplastik  tespit edildi
23 Ağustos 2024 12:39:31
Fransız çevre derneği Agir pour l'Environnement, Coca-Cola ve Schweppes şişelerinde yapılan analizlerde mikroplastik izlerine rastlandığını duyurdu. İki özel laboratuvar tarafından yapılan analizler, 22 Ağustos Perşembe günü kamuoyuyla paylaşıldı.

Haber: Marina Mussa

Fransız çevre örgütü Agir pour l'Environnement, popüler içeceklerde çeşitli plastik türlerinin bulunduğunu öne sürdü. Örgütün araştırma ve analizlerden sorumlu yetkilisi Magali Leroy, "Üreticiler ve sağlık otoriteleri, tüketicilere sağlığı tehdit edebilecek moleküllere maruz kalınmayan, tamamen güvenli kaplar sunmalıdır" dedi.

Dernek, plastik şişelerdeki mikroskobik parçacıkların, kapakların sık sık açılıp kapanmasından kaynaklandığını belirtti. Coca-Cola ve Schweppes içeceklerinde yapılan incelemelerde, mikropartiküllerin bulunduğu tespit edildi. Açıklamaya göre, yirmi açılıştan sonra bir litre Coca-Cola'da 46, bir litre Schweppes Hint Toniği'nde ise 62 mikropartikül ortaya çıktı. Bu bulgular, kapakların zamanla bozulmasının mikroplastiklerin oluşumuna neden olabileceğini gösteriyor.

Schweppes'ten açıklama geldi

Coca-Cola, bu konuya henüz yanıt vermezken, Schweppes markası, tüm ambalajlarının Fransız ve Avrupalı sağlık otoriteleri tarafından belirlenen kalite standartlarına uygun olduğunu belirtti. Şirket, "Ürünlerimizde mikroplastik tespit edilirse, bu partiküllerin ambalajlarımıza kasıtlı olarak eklenmediğini belirtmek isteriz" açıklamasını yaptı. Ayrıca, " mevcut düzenlemelerin içeceklerimizde mikroplastik aranmasını zorunlu kılmadığını" hatırlatan Schweppes, bu plastik kalıntıların çevrede yaygın olarak bulunduğuna dikkat çekti.

Agir pour l'Environnement'in bu çalışması, büyük markalar üzerine odaklansa da STK, araştırmanın bilimsel bir amacının olmadığını kabul ediyor. Ancak, gazlı içeceklerde mikro ve nanopartiküllerin varlığını gözler önüne sermeyi hedefliyor. Dernek, bu sonuçların plastik şişelerde sunulan diğer içecekler için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.

Su şişelerinde mikroplastik tespit edildi

Agir pour l'Environnement genel müdürü Stephen Kerckhove, daha önce su şişelerinde mikroplastik tespit edildiğini hatırlatarak, "Tüketicilerin mikroplastik içmeye zorlanması kabul edilemez. Fransız yetkililerin bu durumu halk sağlığı önceliği haline getirmesi gerekiyor" dedi. ANSES'den Guillaume Duflos ise, mikroplastiklerin gıda kirlenmesine neden olabileceğini ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.