Çiriş otu nedir? Çiriş otunun faydaları nelerdir?
Baharın gelmesi tezgahlarda yerini almaya başlayan çiriş otu nedir? Çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu nasıl kullanılır? Çiriş otunun zararı var mıdır? Kimler çiriş otu tüketmemeli? Çiriş otu hangi hastalıklara iyi gelir? Bu yazımızda çiriş otu hakkında her şeyi bulabilirsiniz. İşte çiriş otu hakkında bilgiler...
Çiriş otu nedir?
İlk bakıldığında pırasaya benzer yaprakları olan çiriş otu, bu nedenle yabani pırasa olarak anılır. Pırasaya oranla daha küçük olmakla birlikte bazı yörelerde güllük diye de adlandırılır. Mevsimsel değişimlere göre Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açan çiriş otunun bilinen bir çok faydası bulunmaktadır.
Çiriş otu nerelerde yetişir?
Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur. Oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için yemeklerin içinde ve sade olarak yenebilir.
Çiriş otunun faydaları nelerdir?
Çiriş otunun halk arasında bilinen birçok faydası vardır. Hastalıklar için doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan çiriş otunun iyi geldiği hastalıklar şu şekildedir.
*Basura iyi gelir. *Regl düzensizliğini ortadan kaldırır. *Ağrı kesici etkisi vardır. *İdrar söktürür. *Mesane taşlarına etki eder. *Cinsel gücü arttırır. *Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar. *C vitamini kaynağı sağlar. *Saç kırana iyi gelir. *Egzamayı tedavi eder.
C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.
Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
Aynı şekilde vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine destek veriyor.
İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor.
Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.
Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.
Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.
Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.
Çiriş otunun zararı, yan etkisi var mı?
Çiriş otunun ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kullanılacağını öğrendiğimize göre, onu kullanmadan önce bilmemiz gereken son bir mühim konu var: Çiriş otunun zararları.
Özellikle daha önce hiç yemeyenlerin içi rahat olabilir çünkü çiriş otunun bilinen hiçbir zararı yok. Ancak faydalarından da anlayabileceğiniz gibi kendisi idrar söktürme konusunda oldukça başarılı olduğundan, fazla tüketildiğinde bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.
Bu nedenle her şeyde olduğu gibi çiriş otunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Uyarımızı da yapmadan bitirmeyelim, eğer ciddi bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa ve daha önce hiç çiriş otu tüketmediyseniz elbette öncesinde mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerdiği miktarda ve şekilde çiriş otu tüketin. Doktorunuzun tavsiyeleri dışında hiçbir şey yapmayın, aman diyelim. Sağlık bu, ihmale, ciddiye almamaya gelmez.
Çiriş otlu börek tarifi
Daha önce de söylediğimiz gibi yemeklerde çok lezzetli bir tat verir.
Malzemeler
*Çiriş otu *Yufka *Yumurta sarısı
Yapılışı
Çiriş otunu sade veya isteye göre zeytinyağı ile kavurup yufkanın içine koyup sarın. Sardığınız yufkayı fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Fırında normal börek pişirme süresince pişirebilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.