Çıraklık Eğitimi zorunlu
EZGİ ÇELİKANTALYA
MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Eğitimden Üretime Sektörle İş Birliğine" konulu II. Eğitim Kongresi Antalya'da başladı. Mesleki ve teknik eğitimin sorunları ve geleceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak için hazırlanan kongreye akademisyenler, sektör temsilcileri, eğitimci ve meslek uzmanlarından oluşan 1000'e yakın katılımcı katıldı.
İki gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki ve teknik eğitimle iş dünyası arasında kopukluk olduğunu belirterek"İş dünyası ile eğitim sistemi arasında iletişim kopukluğu yeterli nitelikte işgücü yetiştirmeye engel oluyor. Uygulamalı dersleri meslek standartlarını sağlayacak duruma çıkaracağız" dedi.
Aradaki kopukluk gidecek
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki eğitim ile iş dünyası arasında kopukluk olduğuna dikkat çekerek, "İşgücü talebi ile arzı arasında uyumsuzluk var. Mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasındaki kopukluğu gösteriyor bu durum. İş dünyası ile eğitim sistemi arasında iletişim kopukluğu yeterli nitelikte işgücü yetiştirmeye engel oluyor. Uygulamalı dersleri, meslek standartlarını sağlayacak duruma çıkaracağız. Mesleki eğitime yönelik çalışmayı ilgili paydaşlarla işbirliği içinde yürüteceğiz. Mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretimdeki payı yüzde 44. Bu oranı yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Okul hamiliği projesi
Yılmaz, "Tematik meslek liseleri açılmaya başladı. İllerde ön plana çıkan sektörlere yönelik belirli alanda illerin istihdam ihtiyaçlarına göre istihdam okulları açıyoruz. Okul Hamiliği Projesi başlattık. Mesleki teknik eğitimde, eğitim-sektör işbirliğini arttırmak için 75 işbirliği protokolü var. Sürdürülebilir bir kalkınma için hem niteliksel hem niceliksel mesleki eğitim şart. 2002 yılında mesleki ve teknik eğitimde 800 bin olan öğrenci sayımız bu yıl itibarıyla 1 milyon 750 bindir. Mesleki ve teknik eğitimin alameti farikası iş başında yapılan eğitimdir. Yetiştirdiğimiz öğrencilerin mesleğe hazır olması için işletmelerde staj yapmasını da önemsiyoruz. Mesleki teknik eğitimde reform için önemli bir adım attık. Hazırladığımız kanun tasarısıyla, çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınacak. Tasarıyı Genel Kurul'a getirmek istiyoruz. Tasarı yasalaşırsa çıraklık eğitimi ortaokul kapsamına alınacak."
En büyük pay eğitime
Bakan Yılmaz, "Bugün bütçeden en büyük pay eğitime ayrılıyor. Bu kaynağı daha etkin ve verimli kullanmamız lazım. Ortak akılla yol haritası bulmalıyız. Ülkemizi dünyada ekonomik bakımdan en zengin 10 ülkeden biri yapmayı hedefliyoruz. Eğitimi ihmal eden her şeyi ihmal etmiştir. Eğitimde kaliteye öncelik verip fırsat eşitliğini sağlayacağız. Bu alanda önemli mesafe kat ettik. Sunacağınız bildiriler, görüş ve öneriler bizim gelecek ile ilgili planlarımıza, uygulamalarımıza ışık tutacak. Burada yapılacak iki günlük kongrenin çıktılarını önemsiyorum. Mesleki teknik eğitimi geleceğe güçlü şekilde taşıyacağız."
Türkiye hazırlıklı değil
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü kongrede yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: "Dünya sanayi 4.0'ı konuşuyor. Türkiye bu sürece maalesef hazırlıklı değil. Kamu da özel sektör de değil. Avrupa komisyonu 21 ülkede araştırma yapmış. Türkiye son sıralarda yer alıyor. Türkiye sanayisi 4.0'dan gelecek travmaya hazır görünmüyor. Mevcut idari ve eğitim sistemi ile sanayi işsizliği artabilir. Dijitalleşme dün dünyayı küçültmüştü, şimdi iş yapma şeklimizi değiştiriyor. Sanayi kültürünü kaybeden Yunanistan'ın durumu ortada. Sanayi kültürünü koruyan Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerin nereden nereye geldiği önümüzde. Klasik inşaat sektörü bile değişmek durumunda. Eğitim sistemini yeniden yapılandırmakla ilgili uzun dönemli bir planımız var mı? Gündeme göre değiştirip içinden çıkılmaz hale mi getiriyoruz? Sadece çocukları talim ve terbiye etmekle yetiniyoruz." şeklinde konuştu.
Mesleki Eğitim Kongresi
Kongrede açılış konuşmalarının ardından birinci oturuma geçildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın başkanlığında düzenlenen birinci oturumda Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, General Elektrik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy'da kongreye katılım gerçekleştirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.