Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çipras’ın sağcı politikaları tutmadı

Çipras’ın seçimlerde hezimete uğramasını değerlendiren uzmanlar “İstihdamı artıracak adımlar atamadı. Sağcı yönetimlerin milliyetçi politikalarına alışmıştık ama Çipras ile görüldü ki solcular da milliyetçi sayılırlar” dediler.
Çipras’ın sağcı politikaları tutmadı
09 Temmuz 2019 09:00:00
Çipras’ın seçimlerde hezimete uğramasını değerlendiren uzmanlar “İstihdamı artıracak adımlar atamadı. Sağcı yönetimlerin milliyetçi politikalarına alışmıştık ama Çipras ile görüldü ki solcular da milliyetçi sayılırlar” dediler.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Yunanistan’daki seçim sonuçlarını değerlendiren uzmanlar Çipras’ın Yunanistan’ı söz verdiği gibi borç batağından kurtarmadığını aksine referanduma rağmen AB ile 80 milyar Euro’luk borç anlaşması imzaladığını belirttiler. Makedonya’nın isminden dolayı AB’ye üye olmasını engelleyen Yunan politikasından Çipras’ın Makedonya’nın isim değiştirmesi hamlesi ile vazgeçtiğini kaydeden uzmanlar bu durumun ülkedeki milliyetçi kesimi rahatsız ettiğinin altını çizdi.

Çipras sözlerini tutmadı

Makedonya’nın AB’ye girişinin onaylanması için isim değişikliğinin Çipras tarafından kabul edilmesi kararının seçimler sonuçları üzerinde oldukça etkili olduğunun altını çizen ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi AB – Balkanlar Danışmanı Doç. Dr. Nuri Korkmaz, milliyetçi Yunanların Çipras’ın bu kararından memnuniyetsizliğini sandığa yansıttığını dile getirdi. Çipras’ın seçilmeden önce AB’nin sıkı kemer politikalarını reddedeceğini söylemesine rağmen sözlerini tutmamasının da kamuoyunda dikkat çektiğini belirten Korkmaz, “İktidara gelirken verdiği sözleri tutmadı. Referanduma rağmen AB’nin istediği anlaşmaları yaptı. Ekonomi yönetimi kötü tepti. Yunanlılar ayrıca Doğu Akdeniz ile ilgili Çipras’ın pasif kaldığını düşündü.” diye konuştu.

Yeni liderin Kıbrıs mesajı

Yunanistan seçim sonuçlarıyla iktidarın değişmesine rağmen Yunan politikalarında Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda bir değişiklik olmasını beklemediğini dile getiren Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Danışmalar Kurulu Üyesi Deniz Hukuku Uzmanı Dr. Emete Gözügüzelli, “Miçotakis’in ilk ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Yönetimine yapacağı açıklaması ile Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta bir politika değişikliğine gidilmeyeceği mesajı verilmiş oldu. Türkiye için ikili ilişkilerin devam etmesinin ön koşulu iyi niyettir. Türkiye buna uygun olarak davranıyor. FETÖ ve DHKP-C gibi teröre verilen desteğin devam etmesi nedeniyle Yunanistan ile çok temel noktalarda problemler yaşanmaya devam edeceğini görüyoruz. Çipras, Kıbrıs meselesi gibi konularda adım atmamıştı. Hatta son dönemde bölgede tansiyonu yükselten girişimlerde bulundu.” şeklinde konuştu.