Cinsel istismar savunulmuyor
Ezgi ÇelikAnkara
TÜRK Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda ve medyada gerginliklere yol açtı. Sosyal medyada gündem olan önerge ile ilgili 'Tecavüz meşrulaşıyor' tartışmalarını Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Alaaddin Varol değerlendirdi.
Av. Varol, düzenlemenin tecavüzcüleri kapsamadığını ve mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir düzenleme olduğunu vurguladı. TBMM'nin toplumsal sorunları çözmeye yönelik çalışmalar yaptığını kaydeden Varol, "Türkiye'de evlilik yaşı 18'e çıkarıldı. Ama toplumumuzda hala 18 yaşından küçük kızlarımız evlendiriliyor. Bizim hukukumuz bu duruma izin vermiyor. Hatta 15 yaşından küçük biri evlenmişse anne, baba, eş çocuk verilen ceza herkesi kapsıyor. Tabi ceza verince bu evlilik bitmiyor. Resmi nikah yapılmamışsa bile ortada bir evlilik ve çocuklar oluyor. Bu davalar devam ediyor. Evlenen küçük yaştaki kızlar büyümüş oluyor ve eşe 10-15 yıl ceza veriliyor. Burada aslında mağdur yok. Zorla bir evlilik ya da tecavüz de söz konusu değil. İki ailenin istekleri doğrultusunda oluşan bir evlilik. Hukuk evliliğe izin vermiyor ama insanlar bunu yapıyor. Bu sosyal bir yara. TBMM de bu yaraya çözüm bulmak zorunda olduğu için son yapılan düzenleme bu konuyu kapsıyor" dedi.
Mağduriyetler giderilecek
Düzenlemenin çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yönelik olduğunu vurgulayan Varol, "Meclis'e gelen bu şikayetleri Sayın Bakanımız Bozdağ'dan duydum. Bizim kurumumuza da bu tip şikayetler geliyor. Ebeveynler, 'Benim oğlum, evlendi, ama kız oğlana kaçtı. Biz de bunları evlendirdik. Torun da doğdu. Şimdi biz ne yapacağız? Oğlum ceza mı alacak' diyor. Hukuken bu yasal düzenleme yapılmış olmasa konuya çözüm bulamıyorduk. Yapılan düzenleme bu yönde. Yasal düzenleme şayet geniş yorumlanırsa manipülasyona sürüklenebilir. Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ da düzenlemenin isteyerek evlenenlere uygulanacağını söyledi. Kanun gerekçesinde de bu var. Toplumsal yaraların ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenleme söz konusu" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.