Çin'in iPhone yasağı kararı tedarikçi Çinli şirketleri de vurabilir
ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Çin'de hükümete bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara, Apple'ın iPhone model akıllı telefonları ve diğer yabancı markalara ait modelleri, iş için kullanmamaları ve iş yerine getirmemeleri talimatı verildiğini ileri sürdü.
Haberde, Pekin'in yıllardan beri bazı kritik kamu kurumlarındaki görevlilerin iPhone kullanımını kısıtladığı, son talimatın uygulamayı daha yaygın hale getirdiği iddiasına yer verildi.
Tedbirin, Pekin yönetiminin son dönemde teknolojide dışa bağımlılığı azaltma ve siber güvenliği artırmaya yönelik çabalarının parçası olduğu değerlendiriliyor.
Çin'in adımlarının, ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği benzeri yasakların ardından gelmesi dikkati çekti. ABD ile Çin arasındaki gerilimlere rağmen Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahip.
Akıllı telefonlarının önemli bölümünü taşeron şirketler aracılığıyla Çin'de üreten şirket, gelirinin de yüzde 19'unu Çin pazarından sağlıyor.
Öte yandan bu yasağın Çin'de iPhone'a parça, ürün tedarik eden çip şirketlerini, teknoloji şirketlerini, yan sanayi şirketlerini olumsuz etkileme durumuna dair ihtimaller de bulunuyor.
-''Kamu personelinin talebinin düşmesi iPhone gelirine önemli etki yapmaz''
Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban, Çin'de kamu personelinin talebinin düşmesinin iPhone'un gelirine önemli bir etki yapmayacağı öngörüsünde bulundu.
Fakat Huawei'in ios yerine HarmonyOS adlı bir sistem ürettiğini belirten Özbalaban, Çin'in bu sistemi kullanacak gibi gözüktüğünü ifade etti.
Özbalaban, dolayısıyla bu sistem devreye girince kamu personeline iPhone'un yasaklanmasının Huawei'in yeni sistemine ortam hazırlanmasının ilk aşaması olabileceğini aktardı.
Böylece iPhone'a olan talebin ciddi oranda düşebileceğini dile getiren Özbalaban, çünkü Çin'in dünyadaki en büyük telefon pazarı olduğunu söyledi.
Özbalaban, bu bakımdan iPhone ile bağlantılı tüm şirketlerin Çin'in yasağından olumsuz etkilenebileceğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.