Dolar (USD)
33.99
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2819.44
BIST 100
9623.35
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin'i Süper Tayfun vurdu: Saatte 240 km Hıza ulaştı

Süper Tayfun Yagi, Filipinler ve Çin'i etkiledikten sonra Vietnam'a doğru ilerliyor. Çin'in Hainan adasında saatte 240 km hızla vurdu, büyük zarara yol açtı ve bölgedeki elektrik kesintileri 830 bin haneyi etkiledi.
Çin'i Süper Tayfun vurdu: Saatte 240 km Hıza ulaştı
07 Eylül 2024 14:31:47
Süper Tayfun Yagi, Filipinler ve Çin'i etkiledikten sonra Vietnam'a doğru ilerliyor. Çin'in Hainan adasında saatte 240 km hızla vurdu, büyük zarara yol açtı ve bölgedeki elektrik kesintileri 830 bin haneyi etkiledi.

Haber: Marina Mussa

Süper Tayfun Yagi, Filipinler ve Çin’i vurduktan sonra şimdi Vietnam’a doğru ilerliyor. Çin’in güneyindeki popüler tatil adası Hainan, Yagi tarafından son on yılın en güçlü tayfunu olarak büyük bir zarara uğradı. Tayfun, Cuma günü saatte 240 km hızla Hainan adasının kuzeydoğusundaki Wenchang şehrine çarptı. Yagi, 2014 yılında 46 kişinin ölümüne neden olan Rammasun’dan bu yana Hainan'ı vuran en güçlü tayfun olarak kayıtlara geçti. Çin hava durumu ajansı, Yagi'nin sonbaharda karaya ulaşan en güçlü tayfun olduğunu belirtti.

Hayat durma noktasına geldi

Yagi'nin etkisi altında yaklaşık 400.000 kişi Hainan'dan tahliye edildi. Trenler, tekneler ve uçuşlar askıya alındı ve okullar kapatıldı. Tayfunun, Filipinler’in kuzeyini etkiledikten sonra gücünü iki katına çıkardığı belirtildi ve bu yıl şimdiye kadar görülen en güçlü ikinci tayfun olarak değerlendirildi. Meteoroloji uzmanları, Yagi'nin Hainan ve komşu Guangdong'da "feci" hasara yol açabileceğini söylüyor. Tayfun, Kategori 5 kasırgaya eşdeğer olarak sınıflandırıldı.

Hint-Pasifik Tropikal Siklon Uyarı Merkezi, Yagi'nin "son derece tehlikeli ve güçlü" bir süper tayfun olduğunu ve "potansiyel olarak yıkıcı" bir iniş yapabileceği uyarısında bulundu. Tayfun, Hainan'da yaygın elektrik kesintilerine yol açtı ve yaklaşık 830.000 haneyi etkiledi. Yaklaşık 7.000 kişiden oluşan acil durum ekipleri, Cuma akşamına kadar 260.000 eve elektrik sağladı. Yetkililer, büyük ve yıkıcı rüzgarlara karşı uyarıda bulunarak tüm turistik yerleri kapattı.'

'Çin'in Hawaii'si'

Hainan, Beyaz kumlu plajları, lüks otelleri ve gümrüksüz satış mağazalarıyla "Çin'in Hawaii'si" olarak biliniyor. Tayfun, Hong Kong’u Makao ve Guangdong’daki Zhuhai’ye bağlayan ana köprüyü de kapattı. Cuma akşamı Guangdong’da ikinci kez karaya çıkan tayfunun rüzgarları saatte 200 km’yi aştı. Bölge, Perşembe gününden bu yana şiddetli yağış ve kuvvetli fırtına yaşıyor. Çin hava durumu yetkilileri, yağış miktarının 500 mm’ye kadar ulaşmasını bekliyor. Hainan, tayfunlara alışkın olsa da, 1949’dan bu yana adaya inen 106 tayfundan sadece dokuzu süper tayfun olarak sınıflandırıldı. Çinli yetkililer, Yagi'nin son on yılda güney kıyılarını vuran en güçlü tayfun olacağını öngörüyor. Hong Kong’da ise, aşırı hava koşulları nedeniyle borsa işlemleri askıya alındı, okullar kapatıldı ve beş kişi yaralandı. Genel hasarın sınırlı olduğu bildirildi.