Çin'den Trans-Himalaya Forumu'nda "toprak bütünlüğüne saygı" çağrısı
Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin Nyingçi şehrinde düzenlenen foruma, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Moğolistan ve Afganistan gibi 10'dan fazla ülkenin temsilcileri katıldı.
Bakan Vang, forumda yaptığı konuşmada, bölgede istikrar, refah ve sürdürülebilir kalkınma için ülkelerin birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak, "Temel çıkarları ilgilendiren konularda birbirimize destek olmalı, farklılıklarımızı diyalog ve istişare ile çözmekte ısrar ederek Himalayalar çevresinde bir aile birliği inşa etmeliyiz." dedi.
Himalayalar'daki doğal kaynakların korunması için bölge ülkeleri arasında yeşil kalkınma alanında işbirliğinin geliştirilmesinin gereğine işaret eden Vang, geçmişte Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Nepal ile yapılan çevre anlaşmalarını, Çin ile Nepal arasında geçen hafta imzalanan düşük-karbon işbirliği mutabakatını örnek gösterdi.
Vang, Çin'in Myanmar'da Güneydoğu Asya Biyo-Çeşitlilik Araştırma Merkezi ve Moğolistan'da Çölleşmenin Önlenmesi ve Kontrolü İşbirliği Merkezi kurarak bu alanlarda profesyonellerin yetişmesine katkı sağlayacağını bildirdi.
Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki altyapı projeleriyle ülkeler arasındaki bağlantıların ve bölgesel entegrasyonun artırılması çağrısında bulunan Vang, demir yolları, kara yolları, hava alanları, elektrik ve iletişim şebekeleri kurulmasının teşvik edilmesi, sınır aşırı ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.
Hindistan'ın yokluğu dikkati çekti
Trans-Himalaya Forumu, Çin'in sınır anlaşmazlığı olduğu Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletine 160 kilometre yakınında bir şehirde düzenlendi.
Hindistan'ın yokluğu Himalayalar bölgesinde sınır meselesinin iki büyük ülke arasında yarattığı gerilime işaret ediyor.
Yeni Delhi yönetimi, daha önce, 2018 ve 2019'da düzenlenen forumlara da temsilci göndermemişti.
Anlaşmazlık, Çin'in Hangcou şehrinde 23 Eylül'de başlayan 19. Asya Oyunları'na katılacak Hindistan Wushu Milli Takımı sporcularından 3'ünün, ihtilaflı Arunaçal Pradeş eyaletinden oldukları için akredite olamamasıyla gündeme gelmişti.
Pekin yönetimi eyaleti Hindistan toprağı saymadığından, Çinli yetkililer Hint sporcuların vizelerini pasaportlarına yapıştırmak yerine ayrı bir kağıda zımbalayarak verdiği için sporcular ülkeye girmeyi reddetmişti.
Çin bölgeyi topraklarının parçası görüyor
Çin, bölgeyi Tibet Özerk Bölgesi'nin parçası olarak gördüğünden buradan gelen Hint vatandaşlarına vize ve seyahat izni verirken bu yönteme başvuruyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, akreditasyon sorunuyla ilgili sorulan soruya verdiği yanıtta, "Arunaçal" diye bir yeri tanımadıklarını belirterek, "Zangnan" olarak adlandırdığı bölgenin, Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunmuştu.
Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, uzun zamandır iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, 1962'de iki ülke arasında savaşa yol açan sınır ihtilafını uzun yıllardır çözemezken, ateşkes halinin hüküm sürdüğü sınırda zaman zaman gerginlik tırmanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.