Çin'den savunma alanında işbirliğini görüşen Almanya ve Filipinler'e tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mao, Almanya ve Filipinler arasında savunma alanında işbirliğinin ele alındığı görüşmeyi eleştirerek, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "sorun çıkaran tarafın Filipinler olduğunu" savundu.
Sözcü Mao "Filipinler'deki bazı kişiler olayları yanlış yerden görmemeli ve asılsız iddialarda bulunmaktan vazgeçmeli. Umarız bölge dışındaki ülkeler, bölgede barış ve istikrar sağlanmasına yardımcı olan adımlar atar." dedi.
Çin'in, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde "egemenlik ile denizcilik hak ve çıkarlarına ilişkin iddialarının uluslararası hukukla uyumlu" olduğunu belirten Mao, "Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer serbestisi konusunda herhangi bir sorun yok. Bunun aksini iddia eden söylemler yanlış." ifadelerini kullandı.
- Filipinler ve Almanya arasındaki işbirliği
Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr, ülkeyi ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile 4 Ağustos'ta "savunma alanında işbirliğini genişletme" konusunu ele almıştı.
Pistorius, Hint-Pasifik ve Doğu Avrupa'da barış ve istikrarın korunması için kurallara dayalı uluslararası düzenin desteklenmeye devam edilmesi gerektiğinden hareketle Manila ve Berlin arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğini belirtmişti.
- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.
Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD karşı çıkıyor.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.