Çin'de uzun bacaklı kuş benzeri dinozor fosili bulundu
CNN'nin haberine göre, "tuhaf Fucien'li avcı" anlamına gelen "Fujianvenator prodigiosus" adı verilen dinozorun, Geç Jura Dönemi'nde (148-150 milyon yıl öncesinde) şimdiki Çin'in Fucien eyaletinde yaşadığı belirtildi.
Söz konusu dinozorun, çoğu dinozorda görülenin tersine, uyluklarının iki katı uzunlukta alt bacakları olduğu vurgulandı.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı, Pekin'deki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Min Wang, sülün boyutlarında, yaklaşık 640 gram gelen dinozorun keşfinin önemli olduğunu, keşfin fosil kayıtlarında kuşların kökenine dair boşluğu doldurduğunu açıkladı.
Min, "Eşsiz iskelet biçimi göz önüne alındığında Fujianvenator, morfolojik evrime, kuşların en erken evrim dönemine yeni bir ışık tutuyor." dedi.
Fosilde tüy bulunamamasına rağmen Fujianvenator'un büyük olasılıkla dinozor aile ağacındaki en yakın akrabaları gibi tüylü olabileceğini belirten Min, fosilden elde edilen bilgilere göre kuşa benzeyen dinozorun uçup uçamayacağının belirlenemediğini sözlerine ilave etti.
Fujianvenator, hızlı koşabilen bir canlı olabileceği gibi bataklıkların yakınlarında da yaşıyor olabilir
Araştırmada, bugünün hayvanlarında uzun bir alt bacağın hızlı koşabilen türlerde görülmesi, Fujianvenator'un yüksek hızlara çıkabilen bir koşucu olabileceğini düşündürdüğü kaydedildi.
Öte yandan, günümüzde uzun bacakların, leylek ve turna gibi su kıyısında yaşayan kuşlarda da görüldüğü, Fujianvenator'un bataklık veya su ortamında da yaşamış olabileceğine işaret edildi.
Fosilin, kaplumbağalar ve ışıklı yüzgeçli balıklar da dahil olmak üzere diğer suda yaşayan ve amfibik hayvanların fosilleriyle birlikte bulunduğu, bunun da dinozorun bataklıklarda zaman geçirdiğini gösterdiği belirtildi.
Araştırmada, bilinen diğer erken dönem kuş benzeri dinozorların ağaçlarda yaşadığı ve doğaları gereği uçabildikleri vurgulandı.
Kuşların, Jura döneminde iki bacaklı "Teropod dinozorlardan" (Tyrannosaurus Rex'in (T-Rex) ait olduğu grup) türediği düşünülüyor, ancak erken evrimsel döneme ait fosillerin göreceli az olması nedeniyle bu konuda çok fazla bilgi bulunmuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.