Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin’de Camiler yok ediliyor

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini toplama kamplarında akılların alamayacağı şekilde işkence ve asimilasyona uğratan Çin, tarihi camileri de yok ederek Müslümanların direncini kırmaya çalışıyor.
Çin’de Camiler yok ediliyor
26 Nisan 2019 09:25:00
Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini toplama kamplarında akılların alamayacağı şekilde işkence ve asimilasyona uğratan Çin, tarihi camileri de yok ederek Müslümanların direncini kırmaya çalışıyor.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Çin’in Doğu Türkistan’da Müslümanları yönelik uyguladığı asimilasyon her geçen gün artarak devam ediyor. Uygur Türklerini kamplarında katleden Çin yönetimi, şimdi de tarihi değerleri yok ederek, Müslümanların direncini kırmaya çalışıyor. 800 yıllık tarihi Keriya Aitika Camii’nin Çin yönetimi tarafından yok edildiğinin ortaya çıkmasından sonra Doğu Türkistan’daki Karakaş Camisi’nin de yıkıldığı belirlendi. 16.yüzyılda Yarkent Seidiye Devleti (1514-1678) döneminde yapılan Hotan’daki Karakaş Camii, İslam dünyasının önemli simgelerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Asimilasyon yapılıyor

Dünya mirası sayılan eserlerin Çin’in asimilasyon politikası kapsamında yok edilmesine tepki gösteren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Asya Araştırmaları Müdürü Prof. Dr. Vâris Çakan, Çin’in Doğu Türkistan’da tarihi camileri yıktığını ve başka camilerin de aynı kaderi paylaşacağından korktuğunu söyledi. Çin’in kültürel değerleri yok ettiğini kaydeden Prof. Dr. Çakan, “Çin dünyayı yanıltıcı politikalar izliyor. Doğu Türkistan’da çok ciddi asimilasyonlar yapılıyor. Müslümanların direncini kırmak için tarihi değeri olan camiler ve yapılar, deprem veya başka bahanelerle yıkılıyor. Bazı camiler de başka yere yapılacağı gerekçesi ile yıkılarak virane yerlere yapılıyor” dedi.

İslâm’a cephe aldılar

Batı’nın İslami eserlerin yıkılmasına sessiz kalarak ikiyüzlülük yaptığını kaydeden Prof. Dr. Çakan, Fransa’daki Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangın Batılıları ayağa kaldırırken Yüzlerce yıllık tarih camilerin Çin tarafından yıkılmasına dünyanın ses çıkarmadığını kaydetti. Çakan, “Sadece sözde birkaç kınama ile geçiştirerek tavsiye kararları alıyorlar sadece. Çin sicili temiz bir millet değil. Bunlar kendi tarihi dönemlerinden kalan mabetleri de yok ettiler. Bu mevcut rejimin kültür karşıtı bir tutumu var. Çin, aslında insanların maneviyatında, kalbimde yaşattığı şeyleri idam ediyor” ifadelerini kullandı.