Dolar (USD)
35.48
Euro (EUR)
36.58
Gram Altın
3064.21
BIST 100
9704.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin'de acil durum ilan edildi

Çin'de aşırı yağışların potansiyel sel felaketine yol açabileceği endişesiyle, 10 farklı eyalet düzeyinde acil durum ilan edildiği duyuruldu.
Çin'de acil durum ilan edildi
26 Ağustos 2023 12:40:06
Çin'de aşırı yağışların potansiyel sel felaketine yol açabileceği endişesiyle, 10 farklı eyalet düzeyinde acil durum ilan edildiği duyuruldu.

Sel Kontrolü ve Kuraklık Yardım Merkezinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzey, orta ve güneybatısındaki Şandong, Şaanşi, Şanşi, Jiangsu, Anhui, Hınan, Hubey, Sıçuan ve Guicou eyaletleri ile merkeze bağlı yönetilen, eyalet düzeyindeki Çongçing ilinde 4. seviye "acil durum" uyarısı yapıldı.

Bu bölgelerin hafta sonunda şiddetli cephe yağışlarının etkisine gireceği, bölgedeki çok sayıda nehir ve kollarında taşkın, sel ve toprak kayması riski bulunduğu belirtildi.

Afet Yönetim Bakanlığı, ilgili yerel birimlere, yağış durumunu yakından izlemeleri ve risk altındaki bölgeleri uygun şekilde tahliye etmeleri talimatını verdi.

Çin'in kuzey eyaletleri temmuz-ağustos aylarında Doksuri ve Khanun tayfunlarının yol açtığı şiddetli yağış ve sellerle karşı karşıya kalmıştı.

Sellerde toplam 142 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

in-afet_e4417eaece3f3dadafe4ad9ab3cb8410.jpg

Çin: BRICS genişlemesi Batı karşıtı koalisyonu amaçlamıyor

Büyükelçi Li, 22-24 Ağustos tarihleri arasında Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nin ardından Çin delegasyonunun düzenlediği basın toplantısında zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Li, BRICS grubu ülkelerinin, 6 yeni ülkeyi topluluğa resmi üyelik için davet ederek attığı genişleme adımının, "Küresel Güney'i birleştirme" ve "gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliğini geliştirme" hedefleriyle uyumlu olduğunu belirtti.

Batı ile ilişkileri sorunlu olan İran'ın gruba davet edilmesinin BRICS'in Batı-karşıtı eğilimini artıracağına dair yorumlara yanıt veren Li, BRICS'in "ne kuruluşunda ne de genişlemesinde belirli bir bloka ya da diğer mekanizmalara muhalefet oluşturmayı amaçlamadığını" ifade etti.

Li, BRICS'in açıklık ve kapsayıcılık ilkelerini benimsediğini ve üye ülkelerin ABD ve Avrupa ülkeleriyle diyaloğa her zaman açık olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan ve İran'ın, Pekin'in arabuluculuğunda diplomatik ilişkilerini yeniden kurmasının ardından gruba birlikte üye olduğuna dikkati çeken Li, bunun BRICS'in diyaloğu ve işbirliğini teşvik eden bir platform olduğunu kanıtlandığını dile getirdi.

Li, BRICS'in ideolojik cepheleşme yerine kalkınma ve işbirliğine odaklanmasının, Çin ile ABD arasındaki gerilimleri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel çalkantılara yol açtığı bir dönemde çok sayıda ülkenin topluluğa katılmak istemesinin sebebi olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Çin ile Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu ülkeler grubu, Johannesburg'daki zirvede Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın olduğu 6 ülkenin topluluğa davet edilmesine karar vermişti.

Yeni üyelerin 1 Ocak 2024'ten itibaren topluluğa üye olmasıyla BRICS üye sayısı gelecek yıl itibarıyla 11'e yükselecek.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin