Çin'den flaş Trump hamlesi
ABD Başkanı Trump'ın dün açıkladığı 68 sayfalık ulusal güvenlik stratejisi belgesinde Pekin'in 'tek Çin'e bağlı addettiği Tayvan'la 'güçlü ilişkilerin korunması', Tayvan'ın 'meşru savunma ihtiyaçlarının karşılanması' teyit ediliyor, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölgeler yüzünden gerilim yaşadığı Güneydoğu Asya ülkeleriyle ittifaklara 'yeniden enerji kazandırmak' vurgusu yapılıyor, Çin yine 'teknoloji hırsızlığıyla' suçlanırken Çinlilere vize kısıtlaması ve piyasa bariyerlerinden söz ediliyor. Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın değerlendirmesinde ise stratejisi belgesinin Trump'ın yönetimindeki 'sertlik yanlılarının zaferi' olduğu, ABD ile Çin'in ekonomik ilişkilerinin daha fazla baskı ve meydan okumayla karşılaşmasına yol açacağı dile getirildi.
ÇİN'İN YÜKSELİŞİNİ ARTIK KABUL EDİN
Çin'in Washington Büyükelçiliği de ABD yönetimine eskimiş düşünce biçimlerini ıskartaya çıkarma çağrısı yaparken şunları söyledi: ''Kendi ulusal çıkarlarınızı başka ülkelerin çıkarlarından ve uluslararası topluluğun ortak çıkarlarından üstün tutmanız bencilliktir. Bu ABD'yi izolasyonizme götürür. Çin tarafı ABD dahil dünyanın tüm ülkeleriyle karşılıklı saygı temelinde barışçı biçimde birlikte yaşama istiyor. ABD de Çin'in gelişmesini, kalkınmasını kabul edip kendini buna uyarlamalı.''
'ABD'NİN ÇİN'İ DİZGİNLEMESİ İMKANSIZ'
Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından The Global Times, belgenin Washington'ın 'Çin'in yükselişini bir gerçeklik olarak kabul etmekteki isteksizliğini' yansıttığını belirtip ''Çin'in devasa boyutu ve gücü düşünüldüğünde ABD'nin Çin'i dizginlemesi imkansızdır. Washington'ın endişeninin temelinde yatan sebep, Çin'in büyümeye, nüfuzunu yaymaya her halükarda devam etmesidir'' dedi.
TAYVAN SORUNU ISINIYOR
Trump, seçim döneminde Çin'e karşı ticaret savaşı söylemiyle kampanya yürütüp başkanlık koltuğunu oturduktan sonra ticaretten Kuzey Kore'ye dek birçok konuda Çin'le işbirliği yoluna gitti, Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması'nı (TPPA) rafa kaldırarak Çin'in ekonomik genişlemesinin önünü açtı, ama Asya-Pasifik'te askeri liderliği bırakmadı. Trump'ın Tayvan'da geçen yıl devlet başkanı seçilen ve 'tek Çin, iki yönetim' politikasını desteklemeyi reddeden Tsai Ing-wen ile telefonda görüşmesi de dikkat çekmişti. Zira 1979 yılından beri ilk kez bir ABD Başkanı Tayvan lideriyle doğrudan telefon görüşmesi yapıyordu. Trump'ın geçen ay Amerikan donanması gemilerinin Tayvan'ı ziyaretine izin veren bir yasa imzalaması da Çin devlet medyasında diplomatlara dayandırılarak ''Bunun olduğu gün anavatan yavru vatana saldırır'' yorumlarının yayımlanmasına yol açtı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.