Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin ve Filipinler'e ait iki gemi Güney Çin Denizi'nde çatıştı!

Filipinler'e ait bir ikmal gemisi ile Çin'e ait bir gemi Güney Çin Denizi'nde, iki ülke arasındaki ihtilaflı sularda çatıştı.
Çin ve Filipinler'e ait iki gemi Güney Çin Denizi'nde çatıştı!
17 Haziran 2024 10:58:21
Filipinler'e ait bir ikmal gemisi ile Çin'e ait bir gemi Güney Çin Denizi'nde, iki ülke arasındaki ihtilaflı sularda çatıştı.

Haber: Marina Mussa

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, Filipinler'e ait bir ikmal gemisinin İkinci Thomas Sığı yakınlarındaki sularda "yasa dışı olarak girdiği" ve Çin gemilerine tehlikeli şekilde yaklaşarak "çatışmaya neden olduğu" belirtildi.

Açıklamada, Filipinler gemisinin "Çin tarafının uyarılarını dikkate almadığı" ifade edilirken, çatışmanın sonucunda her iki tarafın da herhangi bir hasar veya yaralanma yaşayıp yaşamadığı konusunda bilgi verilmedi.

İkinci Thomas Sığı

Güney Çin Denizi'nde bulunan ve Filipinler'in denetimindeki İkinci Thomas Sığı, son zamanlarda iki ülke arasında gerilime neden olan çatışma ve sürtüşmelere sahne oluyor.

Çin yönetimi, resif üzerinde bulunan Sierra Madre savaş gemisinin bölgede yasadışı olarak konuşlandığını belirterek, geminin geri çekilmesini ve resifin eski haline getirilmesini talep ediyor.

Çin Sahil Güvenliği, resifte bulunan gemideki denizcilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan ikmal seferlerini engellemeye çalışmasıyla birlikte, ülkeler arasındaki gerilimi artırıyor.

İki ülke arasında yaşanan son gerginlikte, Filipinler 19 Mayıs'ta resifte bulunan gemideki personel için havadan atılan yardım paketinin bir kısmına Çin tarafından el konulduğunu iddia etmişti.

Çin ise bu ayın başlarında, Filipinler'in resif çevresindeki Çinli balıkçıların kurduğu ağları kestiğini ve kaldırdığını ileri sürmüştü.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığını kazanan kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının odak noktası haline geldi.

Çin, 1947'de yayımladığı bir harita ile Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inden fazlası üzerinde egemenlik iddia ediyor; bu zengin yer altı kaynaklarına sahip bölgede Vietnam, Brunei, Malezya ve Filipinler de hak talep ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından eleştiriliyor.

2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik iddialarının hukuki olmadığına hükmetmişti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin