Çin ve Filipinler'e ait iki gemi Güney Çin Denizi'nde çatıştı!
Haber: Marina Mussa
Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, Filipinler'e ait bir ikmal gemisinin İkinci Thomas Sığı yakınlarındaki sularda "yasa dışı olarak girdiği" ve Çin gemilerine tehlikeli şekilde yaklaşarak "çatışmaya neden olduğu" belirtildi.
Açıklamada, Filipinler gemisinin "Çin tarafının uyarılarını dikkate almadığı" ifade edilirken, çatışmanın sonucunda her iki tarafın da herhangi bir hasar veya yaralanma yaşayıp yaşamadığı konusunda bilgi verilmedi.
İkinci Thomas Sığı
Güney Çin Denizi'nde bulunan ve Filipinler'in denetimindeki İkinci Thomas Sığı, son zamanlarda iki ülke arasında gerilime neden olan çatışma ve sürtüşmelere sahne oluyor.
Çin yönetimi, resif üzerinde bulunan Sierra Madre savaş gemisinin bölgede yasadışı olarak konuşlandığını belirterek, geminin geri çekilmesini ve resifin eski haline getirilmesini talep ediyor.
Çin Sahil Güvenliği, resifte bulunan gemideki denizcilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan ikmal seferlerini engellemeye çalışmasıyla birlikte, ülkeler arasındaki gerilimi artırıyor.
İki ülke arasında yaşanan son gerginlikte, Filipinler 19 Mayıs'ta resifte bulunan gemideki personel için havadan atılan yardım paketinin bir kısmına Çin tarafından el konulduğunu iddia etmişti.
Çin ise bu ayın başlarında, Filipinler'in resif çevresindeki Çinli balıkçıların kurduğu ağları kestiğini ve kaldırdığını ileri sürmüştü.
Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığını kazanan kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının odak noktası haline geldi.
Çin, 1947'de yayımladığı bir harita ile Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inden fazlası üzerinde egemenlik iddia ediyor; bu zengin yer altı kaynaklarına sahip bölgede Vietnam, Brunei, Malezya ve Filipinler de hak talep ediyor.
Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından eleştiriliyor.
2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik iddialarının hukuki olmadığına hükmetmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.