Çin ödemeleri dijital yuanle yapıyor
Xinhua haber ajansına bağlı "Shanghai Securities Journal" gazetesinin haberine göre, pilot uygulama, yerel hükümet memurlarını ve kamuya ait işletmelerin çalışanlarını kapsayacak.
Kentteki kamu işletmelerinde yaklaşık 4 bin 900'den fazla çalışanın fazla mesai ödemeleri, Haziran 2002'den bu yana elektronik para birimiyle yapılıyordu.
Kent yönetimi, teknoloji şirketlerine yönelik bazı sübvansiyonlar ile kamu çalışanlarına ulaştırma ve konut yardımlarını da e-CNY olarak ödemişti.
Ciangsu eyalet yönetimi, şubatta açıkladığı planla, 2025'e kadar dijital yuanın kullanımını genişleterek, kamu ihaleleri, vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri ile eğitim ve sağlık harcamalarında kullanılacağını duyurmuştu.
Maaş ödemelerini dijital para birimiyle yapma kararı, e-Yuan'ın kullanımını teşvik etmeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.
"e-CNY" olarak adlandırılan resmi dijital para birimi, 2020'de başlatılan pilot uygulamayla Şıncın, Sucou, Çıngdu ve Şiaongan Yeni Bölge'de kullanılmaya başlanmıştı.
Dijital para birimi ile yapılan transferlerin, 2021 sonunda 87,57 milyar yuana (13,78 milyar dolara) ulaştığı bildirilmişti.
Çin Merkez Bankası, 2022'de pilot uygulamanın kapsamını genişletmiş, dijital yuan için elektronik cüzdan olarak kullanılabilen bir mobil uygulamayı Apple'ın iOS ve Google'ın Android mağazalarında yayınlamıştı.
Mobil uygulama, Şanghay, Şıncın, Çıngdu, Çangşa, Sucou, Şian, Çingdao, Dailan şehirleri, Hainan eyaleti, Hıbey eyaletindeki Şiaongan Yeni Bölge ile Kış Olimpiyatları'nın düzenleneceği Pekin ve Canjiakou şehirlerindeki tesis ve alanların içinde olduğu 12 şehir ve bölgede hizmete sunulmuştu.
Çevrim içi ödeme sistemleri yaygın, nakit para kullanımı az
Çevrim içi ödeme sistemlerinin yaygın kullanıldığı Çin'de, nakit para kullanımı halihazırda oldukça azalmış durumda.
İnternet şirketleri Ant Grup'un Alipay ve Tencent Holding'in WeChat Pay ödeme servisleri, nakit transferlerden daha çok talep görüyor.
Pekin yönetimi, dijital yuanın, çevrim içi platformlarının para transferlerine ilişkin verilere erişimini sınırlayarak vatandaşların kişisel verilerini gizliliğini koruyacağını savunuyor. Ancak kamu otoritesinin kendi kontrolündeki para birimiyle tüm para transferlerini anlık izleyebilmesine olanak sağlayacak sistemin hükümetin ekonomik ve finans üzerindeki kontrolünü artıracağına ilişkin endişeler de dile getiriliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.