Çin malı motosiklet hurdalığı
HABER: Muhammet Bozkurt
Milat Gazetesi’nin Türkiye’ye getirilen Çin malı motosikletlerle ilgili yapmış olduğu haberi motosiklet kullanıcıları tarafından yoğun ilgi gördü. Gazeteye ulaşan sürücüler yaşadıkları sıkıntılardan bahsederken bu sektörde uzun yıllardır hizmet veren ama herhangi bir firma ile bağlantısı olmayan tamirciler de sorunlarını ilettiler.
17 yaşından beri motosiklet kullanıcısı olduğunu ifade eden motosiklet tamircisi İsa Atlı, “15 yıldır motosiklet tamirciliği yapmaktayım. İşyerime her gün onlarca motosiklet geliyor. Genelde malzeme ve işçilik kalitesinin çok düşük olmasından kaynaklı arızalarla karşılaşıyoruz. Servislerin bu arızaları garanti kapsamına sokmak istememesi, parçalarının hem düşük kalite olması hem de çok pahalı olması büyük sorun oluşturuyor” dedi.
DÖVİZ KAYBINA SEBEP OLUYORLAR
Müşterilerin servisin çok basit arızalar için bile günler, haftalar sonrasına randevu vermesinden ve istedikleri ücretten dert yandığına dikkat çeken Atlı sözlerini şöyle noktaladı: “Servisler herhangi bir parça onarımı, temizlenmesi gibi işlemler yerine parça değişimi yaparak kullanıcıyı mağdur ederken ülkemiz açısından da gereksiz yere döviz kaybına sebep oluyorlar. Ayrıca ithalatçılar getirdikleri birçok motorun yedek parçasını elinde bulundurmuyor. Parayla dahi almak istendiğinde yurt dışından sipariş verileceği şeklinde cevaplar veriliyor.”
İLK ARIZADA 45 GÜN PARÇA BEKLEDİM
Bir yıl önce aldığım motorunu yetkili serviste ekspertiz yaptırarak sahip olduğunu belirten Benelli Trk251 marka motor kullanıcısı Adem Bozkurt, “Garantili ve sıkıntısız raporu verdikleri halde ilk arızada 45 gün parça bekledim. Normalde 5000-10000 km olan bakım aralığını erken bakım yaptığım için motosikletimi garanti dışı bıraktıklarını ikinci kez bakıma götürdüğümde öğrendim. Birçok görüşme yaptıktan sonra tekrardan garanti kapsamına alınan motorumun yeni arızasının garantiye girmeyeceğini öğrendim. Gerekçe olarak da daha önce değiştiğini, bu arızanın yakıttan kaynaklandığını ve kullanıcı kaynaklı olduğunu ifade ettiler” diye konuştu.
SERVİSLER VATANDAŞI KAZIKLIYOR
Servise çekerek verdiği video kaydından tespit ettiklerini söylenen parçanın fiyatının 1200 TL civarında olduğunu belirten Bozkurt, “Parçanın ithalatçının stoklarında dahi olmadığını ve aynı parçanın birçok otomobilde de kullanıldığını öğrendim. Fiyatını araştırdığımda 250-300 TL arasında bir ücret çıktı. Bu motoru satışa çıkardıklarında kaliteli İtalyan markası olduğunu ve geniş servis ve parça ağlarından bahsetmişlerdi. Oysa bugün her an yolda kalma korkusu ve parçasını dahi bulamayacağım bir motosikleti almanın getirmiş olduğu pişmanlığını yaşıyorum” şeklinde konuştu.
GARANTİDEN ÇIKMA PAHASINA YARI FİYATINA YAPTIRDIM
Garantili olarak aldığı birkaç aylık motosikletinde ilk bakımımdan sonra hafif yağ sızıntısı fark ettiğini söyleyen Motolüx Macchiato 125 kullanıcısı Mehmet Akkaya da şunları anlattı: “Yakınımda olan servisine gittiğimde üst kapak şaseye değdiği için hasar aldığını ve bunun kullanıcı hatası olduğunu söylediler. Böyle bir hasarı istesem dahi motora veremem. Bunun fabrikasyon bir üretim hatasından kaynaklandığını ifade ettimse de servis ve ithalatçıya derdimi anlatamadım. Benden istenen uçuk tamir ücretini kabul etmeyerek başka bir ustaya yarı fiyatına motorumu garantiden çıkartmayı göze alarak tamir yaptırdım.”
ÇİN MALI MOTOSİKLET DENETLENMELİ
Ülkemizde satışı yapılan Çin malı motosikletlerle ilgili ciddi sorunlar var. Bu motosikletler yeni ve garanti kapsamında olmasına rağmen alıcılarına büyük sorunlar ve maddi kayıplar yaşatıyor. Ciddi bir denetleme yapılmazsa motosiklet piyasası ilerleyen yıllarda Çin hurdalığına dönecek. Parçaları olmayan bu motosikletler ve kullanıcıları kaderine terkedilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve devletin ilgili kurumları mevcut durum için ivedilikle belli başlı şartlar getirmeli ve daha hassas bir denetleme mekanizması oluşturmalı. Yaklaşık 5000 dolardan bir yılda ortalama 150 bin motor satıldığı düşünülürse en az 750 milyon dolar gibi devasa bir Pazar söz konusu. Ayrıca sektör yan ürünleri ile milyar doları aşan bir hacme sahip.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.