Çin, Japonya'nın radyoaktif suyunun UAEA'nın onayıyla okyanusa salınmasına tepkili
Çin Dışişleri Bakanlığı, UAEA'nın Japonya'nın nükleer atık suyun tahliye planını da içeren Japonya Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ne ilişkin raporu hakkında açıklama yaptı.
"Aceleyle" hazırlanan raporun "değerlendirmeye katılan uzmanların görüşlerini tam anlamıyla yansıtmakta başarısız olduğu" kaydedilen açıklamada, bu rapora dayanarak radyoaktif atık suyun okyanusa salınmasına onay verilemeyeceği belirtildi.
Açıklamada, "UAEA kısıtlı yetkisiyle Japonya'nın okyanusa tahliyesi planının haklılığını, arıtma tesisinin uzun vadeli yetkinliğini ve Japonya'nın sunduğu radyoaktif su verilerinin güvenilir ve kesinliğini teyit edemedi. (UAEA raporuna ait) Sonuçlar kısıtlı ve eksiktir." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada 12 yıl önceki felaketin ardından Japonya'nın aldığı küresel destek hatırlatılarak, "Şimdi Japonya tüm dünyayı nükleer kirlilik riskiyle karşı karşıya bırakıyor." eleştirisi yöneltildi.
Çin, Japonya'yı "harcamadan kaçtığı" gerekçesiyle suçlayarak, "Japonya nükleer atık suları okyanusa salmakta ısrar ederek uluslararası topluluğun endişelerini göz ardı ediyor ve Pasifik Okyanusu'nu 'kanalizasyon' olarak kullanıyor." vurgusu yaptı.
Tahliye planının uygulanmasıyla birlikte gelişecek tüm yan etkilerden Japonya'yı sorumlu tutacağını belirten Çin, atık suyun okyanusa salınarak değil bilimsel, güvenli ve şeffaf bir yöntemle bertaraf edilmesini talep etti.
Bu kapsamda, "Japonya'nın UAEA ile çalışarak en kısa sürede paydaşları ve Japonya'nın komşu ülkelerini de kapsayan uzun vadeli takip mekanizması oluşturmasını teşvik ediyoruz." çağrısı iletildi.
UAEA bugün, Japonya'nın, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.
Resmi takvim açıklanmamasına rağmen okyanusa tahliye periyodunun bu yılın yaz aylarında başlatılacağı açıklanmıştı. UAEA raporunun, süreci hızlandırabileceği kaydediliyor.
Tokyo hükümetinin tahliye kararına, komşu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki göstermişti.
Mart 2011'de 9 büyüklüğündeki deprem ile tsunaminin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki reaktörde yol açtığı nükleer erimeler havaya karışmış ve santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.