Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çin havyan pazarlarını yeniden kurdu

İlk kez Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentindeki vahşi hayvan pazarlarında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid 19) tüm dünyayı etkisi altına almışken Çin skandal bir karar aldı. Koronavirüs karşısında zafer kazandığını iddia eden Pekin hükümeti vahşi hayvan pazarlarının yeniden kurulmasına izin verdi.
Çin havyan pazarlarını yeniden kurdu
31 Mart 2020 00:41:00
İlk kez Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentindeki vahşi hayvan pazarlarında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid 19) tüm dünyayı etkisi altına almışken Çin skandal bir karar aldı. Koronavirüs karşısında zafer kazandığını iddia eden Pekin hükümeti vahşi hayvan pazarlarının yeniden kurulmasına izin verdi.

Süleyman Baş

Yarasa satışları kaldığı yerden

Dünyanın başına Covid 19’u musallat eden Çin’de, virüsü ortaya çıkaran koşullar aynen yaşanmaya devam ediyor. Yeniden kurulan hayvan pazarlarında kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlarla birlikte başta yarasa, kertenkele ve akrep olmak üzere vahşi hayvanların yenilmesi amaçlı satın alınması serbest bırakıldı. Halk pazarlarında ‘gıda ve geleneksel tıp’ amaçlı satılan vahşi hayvanlar pürmüzle yakılıyor, canlı canlı kızartılmış yağa atılıyor veya hayatta iken derisi yüzülerek müşterilere ‘servis ediliyor.’ Kedi ve köpekler paslı ve pis kafeslere tıkılıyor, tavşanlar ve ördekler diğer hayvanların kalıntıları ve kanları ile kirlenmiş taş bir zemin üzerinde yan yana kesilerek derileri yüzülüyor.

Gelecekteki bir salgını önlemek için hijyen standartlarını yükseltmeye yönelik hiçbir girişimi olmayan Çin, Wuhan'da ortaya çıkan pandemik salgın sebebiyle akıllanmışa benzemiyor. Önceki gün binlerce Çinli müşteri, ülkenin güney batısındaki Guilin'de kurulan vahşi hayvan pazarına akın etti. Güney Çin'in Donguan kentindeki bir başka et pazarında akrepler ve diğer vahşi hayvanlarla birlikte salgına neden olan yarasa ile birlikte kertenkele, akrep gibi vahşi hayvanların etlerinin satıldığı belirtildi.

“Artık Çin’in sorunu değil”

Şok edici sahneler, Çin’in ülke çapındaki sokağa çıkma yasağını kaldırdıktan hemen sonra geldi. Resmi istatistiklere göre neredeyse hiç yeni enfeksiyon yok. Pekin hükümeti ekonomiyi yeniden canlandırmak için Çinlileri alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Guilin’de kurulan pazarda her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘kışa hazırlık’ amaçlı köpek ve kedi eti yiyeceği satışına başlandı. Pazardaki satıcılar artık hayatın normale döndüğünü belirterek “buradaki herkes salgının bittiğine inanıyor ve artık endişelenecek bir şey yok. Koronavirüs artık Çinlilerin değil yabancı ülkelerin sorunu” diye konuştu. Dongguan'ı ziyaret eden muhabirler piyasaların koronavirüs öncesi duruma göre aynı şekilde faaliyette olduğunu tek farkın güvenlik görevlilerinin daha önce hiç yapmadıkları şekilde fotoğraf çeken kişileri durdurmaya çalışması olduğunu belirtti.

Çin: Hayvan pazarları masum

Çin'deki enfeksiyon oranlarında çarpıcı düşüşün ardından, Pekin hükümeti salgının Çin'de başlamadığı komplo teorilerini destekliyor. Çin'in Weibo sosyal medya platformunda yaygın olarak paylaşılan kaynaksız bir iddia, koronavirüsün ilk olarak İtalya'da Kasım ayında tespit edildiğini öne sürüyor. Çinli yetkililer ayrıca virüsü ülkelerine ABD ordusunun getirdiği iddialarını da sürdürüyorlar. İlk koronavirüs vakalarının Wuhan'daki bir vahşi hayvan pazarında alışveriş yapanlarda çıktığı, ancak salgının yetkililer tarafından haftalarca saklandığı ve daha sonra koronavirüsten hayatını kaybeden 33 yaşındaki Dr Li Wenliang da dahil olmak üzere bilgi uçuranların devlet tarafından zorla susturulduğu biliniyor.