Çin, Güney Çin Denizi'nde ihtilaflı adadaki inşaat faaliyetini "meşru" görüyor
Pekin'deki günlük basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Associated Press (AP) haber ajansının ilgili konudaki haberine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Haberde olgusal yanlışlar bulunduğunu, "Congcian Dao" adıyla andığı adanın, Çin'in topraklarının parçası olduğunu vurgulayan Sözcü Vang, "Çin'in kendi toprakları üzerindeki inşaat faaliyeti yasal ve meşrudur, kınama konusu yapılamaz." dedi.
AP'nin, Planet Labs PBC şirketinin sağladığı uydu fotoğraflarına dayandırdığı haberde, Güney Çin Denizi'nde Paracel Adaları'nın güneybatı ucunda yer alan Çin'in kontrolündeki Triton Adası'nda ağustos başından itibaren yapılaşma izleri gözlendiği bildirilmişti.
Avrupa Uzay Ajansının "Sentinel-2" uydusu tarafından şubat ve ağustos aylarında çekilen iki fotoğrafa yer verilen haberde, eski tarihli fotoğrafta bakir görünen adaya yakın tarihli fotoğrafta bir uçak pisti, küçük bir yapay liman, iskeleler ile bazı bina ve tesislerin eklendiği belgelenmişti.
Vietnam Dışişleri Bakanlığı, habere konu olan inşaat faaliyetinin izinsiz yapılmasının "egemenlik ihlali" olduğunu belirterek göstermişti.
Çinlilerin "Şişa", Vietnamlıların "Hoang Sa" adını verdiği Paracel Adaları, iki ülke arasında 1974'te yaşanan kısa süreli savaşın ardından Çin'in kontrolüne geçmişti.
Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.
Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.