Çin Devlet Başkanı Şi ile Macaristan Başbakanı Orban Pekin'de görüştü
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Macaristan Başbakanı Victor Orban ile yaptığı görüşmede uluslararası topluma, Rusya ve Ukrayna'nın doğrudan görüşmelere yeniden başlamasına yardımcı olması çağrısı yaptı.
Xinhua ajansının haberine göre, Şi ve Orban, Çin'in başkenti Pekin'de bir araya geldi. İki lider, görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı'nı ele aldı.
Orban'ı Ukrayna krizinin siyasi çözümünü teşvik etme çabalarından dolayı takdir ettiğini dile getiren Şi, Çin'in konu hakkındaki görüşlerini anlattı. Şi, erken ateşkes ve siyasi çözümün tüm tarafların çıkarına olduğunu vurgulayarak, önceliğin savaş alanının genişlememesi, çatışmaların tırmanmaması ve hiçbir tarafın "ateşi körüklememesi" şeklinde üç ilkeye uyarak durumu soğutmak olduğunu kaydetti.
Devlet Başkanı Şi, uluslararası toplumu iki taraf arasında doğrudan diyalog ve müzakerelerin yeniden başlaması için yardımcı olmaya çağırdı. Şi, tüm büyük ülkelerin negatif değil "pozitif enerji enjekte etmeleri" durumunda bu çatışmada mümkün olan en kısa sürede ateşkes sağlanabileceğini söyledi.
Çin ve Macaristan'ın önerilerinin ve çabalarının temelde aynı istikamette olduğunu belirten Şi, "Çin, barış görüşmelerini kendi yöntemleriyle aktif şekilde teşvik etmekte ve krizin barışçıl çözümüne yardımcı olan tüm çabaları desteklemektedir." dedi.
Orban ise görüşmeye ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çin'in "barış koşullarının yaratılmasında kilit güç" olduğunu ifade etti.
Başbakan Orban, Pekin'e gelmesinin ardından sosyal medyada "Barış Misyonu 3.0" açıklamasıyla fotoğraf paylaşmıştı.
Orban, ülkesinin 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını 6 aylığına devralmasının ardından 2 Temmuz'da Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelmiş, 5 Temmuz'da da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmüştü.
Orban'ın Rusya'yı ziyareti AB yönetimi ve bazı AB ülkelerinin tepkisini çekmişti.
Çin, Ukrayna krizinin siyasi çözümüne yönelik arabuluculuk girişimi çerçevesinde bu yılın ilk yarısında birçok ülkeyle mekik diplomasisi yürütmüştü. Çinli diplomat heyeti Rusya, Polonya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'yı ziyaret etmiş, Brüksel'de AB yetkilileriyle görüşmüş, ardından Türkiye ve bazı Orta Doğu ülkelerini ziyaret etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.