Çin Başbakanı Li'den küresel mali yönetimde reform çağrısı
Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Li, Fransa'da düzenlenen Yeni Küresel Mali Pakt Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, finansman sorunları konusunda üç maddelik öneride bulundu.
Li, ilk olarak küresel mali yönetimde reforma gidilmesini önererek, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kurumlarının, yeni kota ile oy hakkı düzenlemeleriyle yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ülkelerin sesini daha fazla duyurabileceği platformlar haline getirilmesi gerektiğini savundu.
Li, ikinci olarak küresek kalkınma ortaklıklarıyla daha fazla kaynağın gelişmekte olan ülkelere aktarılması gerektiğini vurgulayarak, gelişmiş ülkelerin kalkınma yardımı ve mali destek taahhütlerini yerine getirmesi, gelişmekte olan ülkelerin de bağımsız kalkınma kapasitesini geliştirmesi gereğine işaret etti.
Ekonomik küreselleşmenin ve serbest ticaretin ilerletilmesinin gelişmekte olan ülkeler için yeni büyüme potansiyelleri yaratacağına inandığını da dile getiren Li, Çin'in liberalleşmeyi teşvik ederek, ticaret ve yatırımları kolaylaştıracağı, korumacılığa, ekonomik bağları koparmaya, sanayi ile tedarik zincirlerini kesmeye yönelik her türlü girişime karşı çıkacağının altını çizdi.
Avrupa'ya "ekonomik bağları koparmaya" karşı çıkma çağrısı
Li, konuşmasında, Çin ile Avrupa'nın, ihtilaflarla ve belirsizliklerle dolu dünyada farklılıklarını çözerek ortak zemin araması gerektiğini, insanlığın sürdürülebilir kalkınması için ayrışmayı değil yakınlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.
Gelişmekte olan ülkeleri borç problemlerine değinen Li, "Çin, borçları hafifletme çabaların yükün adil paylaşılması ilkesinin korunması koşuluyla etkin, gerçekçi ve kapsamlı tarzda destek vermeye hazırdır." ifadesini kullandı.
Li'nin sözleri, dış borçları nedeniyle temerrüde düşen Güney Afrika ülkesi Zambiya'nın aralarında Çin'in de olduğu uluslararası kreditörlerle 6,3 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılması için anlaşmaya varmasının ardından geldi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.