Çin ile AB arasında sübvansiyon krizi
Çin ile AB arasındaki ticari ilişkiler elektrikli otomobillere yönelik Avrupa'nın başlattığı soruşturmalar nedeniyle iyice gerildi.
Bu gerginlik karşısında açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı, Soruşturma kararının yeterli delile dayanmadığı ve Dünya Ticaret Örgütü'nün düzenlemeleriyle uygun olmadığını savundu.
Açıklamada, Çin'in soruşturma kararından "büyük rahatsızlık duyduğu", soruşturmanın, "Çin'in çıkarlarına büyük zarar verdiği "aktarıldı. AB makamlarının Çin'e müzakere için çok kısa süre tanıdığı ve müzakereye zemin oluşturacak malzemeyi sağlamadığı vurgulanan açıklamada, Çin'in soruşturma sürecini yakından izleyeceği ve Çin şirketlerinin meşru hakları ile çıkarlarını koruyacağı kaydedildi.
Açıklamada, AB'ye küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını koruma ve ticaret tedbirlerini ihtiyatlı şekilde uygulama çağrısı yapıldı.
Otomobil üreticileri tepkili
Yaşanan son gelişmelerin ardından bir açıklamada Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM)'dan geldi. CAAM tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin elektrikli otomobil sübvansiyonlarına yönelik başlattığı soruşturmanın "açık bir korumacılık girişimi" olduğu ve küresel sanayi ile tedarik zincirlerine zarar vereceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, soruşturmanın Avrupa'da ve dünya genelinde elektrikli otomobil endüstrisinin ilerlemesini yavaşlatacağı ve küresel karbon nötr hedeflerini tehlikeye atacağı aktarıldı.
Ayrıca, Çin'in Avrupalı otomobil üreticileri için en büyük dış pazar olduğuna ve Çin'de elektrikli otomobil endüstrisinin son yıllarda büyük bir gelişme gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, bu rekabetçi piyasanın sübvansiyonlara, teşviklere veya korumacılığa dayanmadığına vurgu yapıldı.
Çin otomobil endüstrisinin Avrupa'daki muhataplarıyla işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğu ve adil rekabeti desteklediği ifade edilerek, "Çin ve Avrupa otomobil endüstrileri birbirinin rakibi değil, ortağıdır ve karşılıklı gelişim için adil rekabet gereklidir" denildi.
AB Komisyonu, geçen ay Çin'de elektrikli otomobil üreticilerine yönelik devlet sübvansiyonlarının rekabete etkisini incelemek üzere bir soruşturma başlatacağını duyurmuştu ve resmi bildirim 4 Ekim'de AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.