Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satışını kınadı
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cang Şiaogang, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Tayvan'a silah satışının "tek Çin" ilkesini ve Çin ile ABD ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'yi ihlal ettiği ve Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı güçlere yanlış mesaj verdiğini belirtti.
Washington yönetiminin Tayvan'a silah satışına onay vermesini kınadıklarını ifade eden Sözcü Cang, "Birkaç parça Amerikan silahı ne Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasındaki askeri güç açığını kapatabilir, ne de Çin'in yeniden birleşmesine yönelik tarihsel eğilimi durdurabilir." dedi.
Cang, ABD'nin Tayvan'a silahlandırma çabasını artırarak hem Tayvan'a uzun dönemli silah satmama taahhüdüne ihanet ettiği hem de Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçleri cesaretlendirerek Tayvan'ı bir askeri çatışmanın eşiğine sürüklediğini savundu.
Sözcü, Çin ordusunun muharebe hazırlık seviyesini geliştireceğini, "savaşma ve kazanma kapasitesini kapsamlı şekilde artıracağını ve ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacağını vurguladı.
- Füze ve radar sistemleri
ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ekim'de yaptığı açıklamada, Tayvan'a, "Ulusal Karadan Havaya Füze Sistemi" (NASAMS) ile "AN/TPS-77" ve "AN/TPS-78" radar sistemlerinin satışına onay verdiğini duyurmuştu.
Açıklamada, füzelere 1 milyar 160 milyon dolar, radar sistemlerine ise 828 milyon dolar ödeneceği belirtildi.
Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise satışın memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "Ukrayna'da savaş alanında başarıyla test edilmiş NASAMS sisteminin Tayvan ordusunun hava savunma kapasitesini artırmasına yardımcı olacağı" vurgulanmıştı.
- ABD şirketlerine yaptırım gelebilir
Çin, söz konusu silah sistemlerinin üreticisi şirketlere yaptırım uygulayabiliyor. Pekin yönetimi, daha önce Tayvan'a silah satışlarıyla bağlantılı çok sayıda Amerikan savunma sanayi şirketine yaptırım kararı almıştı.
Çin'in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor.
Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor. Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile resmi ilişki kurmasına ve Tayvan'a silah satışına karşı çıkıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.