Cihaner'in 2. kez zorla getirilmesi istendi
28 Haziran 2013 21:50:00
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığı davada 2. kez zorla getirilmesine karar verdi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davada, 3 MİT mensubu hakkındaki yargılamanın durdurulması kararını, soruşturma izni verilmesi nedeniyle kaldırdı.
Duruşmaya, Cihaner ve Saldıray Berk katılmazken bazı sanıklar ve avukatlarıyla CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP'li bazı milletvekilleri katıldı.
Daire Başkanı Hüseyin Eken'in izinli olması nedeniyle mahkemeye kıdemli üye Halit Dönmez başkanlık etti.
Dönmez, hakkında zorla getirilme kararı olan Cihaner'in, adresinde bulunamadığına ilişkin tutanağın dosyaya konulduğunu söyledi.
Dava kapsamında, yargılaması durdurulan 3 MİT mensubu hakkında Başbakanlık'tan istenen kovuşturma izni yazısının cevaplandığını ve izin verildiğini bildiren Dönmez, Ersin Ergut'un ev ve iş yerindeki aramada ele geçirilen ajandaların İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden getirilmesi için yazılan yazıya ise cevap gelmediğini, eski polis memuru Fatih Kutbay'ın şüpheli sıfatıyla verdiği ifadenin Daire'ye geldiğini açıkladı. Dönmez, sanık avukatlarının talebi üzerine ifadeyi okudu.
Buna göre, Cihaner'e, Erzincan Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki gizli evrak ve bilgisayar kayıtlarını sızdırdığı iddia edilen Kutbay, ifadesinde, Hristiyan olması nedeniyle dini inancını rahat yaşamak için 5,5 ay çalıştıktan sonra Erzincan merkeze tayin olduğunu, siyasi görüş olarak "ulusalcı sol" söylemi benimsediğini aktardı.
Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan kız kardeşi aracılığıyla, dönemin Erzincan Başsavcısı Cihaner'e gitmesi konusunda haber aldığını belirten Kutbay, Cihaner'in, kendisinden Emniyet içinde askerle yapacakları operasyon için emniyetteki oluşumlar hakkında bilgi istediğini, operasyonun resmi olduğunu söylediğini kaydetti.
Cihaner'in talimatı doğrultusunda Erzincan Terör ve İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli hakkında araştırma yaptığını anlatan Kutbay, sözlü olarak Cihaner'e bilgi verdiğini aktardı.
Kutbay, "Kendisi somut delillere ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun için Fethullahçı terör örgütü ile ilgili yürüttüğü soruşturmayla ilgili Erzincan TEM ve İstihbarat Şubenin bilgisayarlarına girip, soruşturma evrakları veya diğer bilgilere ulaşım sağlayıp sağlayamayacağımı sordu. Resmi bir soruşturma olduğunu düşünerek girebileceğimi söyledim. O da bana ilgili evrakları getirmemi söyledi" ifadesini kullandı.
Cİhaner'in cezaevinden çıktıktan sonra, kendisinden elindeki arşiv kayıtlarını basına açıklayarak Erzincan'da yaymasını, böylece, halkı galeyana getirip Emniyet Müdürlüğünü basmalarını sağlamasını istediğini anlatan Kutbay, ancak bunu yapmadığını söyledi.
Cihaner'in isteği doğrultusunda bir soruşturma yürütüldüğünü sanarak devlete hizmet etmek için bu eylemleri yaptığını savunan Kutbay, psikolojik rahatsızlıkları olduğunu, bu durumun da gözönüne alınmasını, ceza ehliyetinin olup olmadığı konusunda rapor alınmasını istedi.
İfadenin okunması üzerine Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, önceki duruşmalarda yaptığı paralel soruşturma itirazlarını yineledi.
"Biz bir kuşatmaya düşmüşüz" sözünü kullanan Kazan, "Biz nasıl adil yargılanma hakkından faydalanacağız. Talimatla ifade istiyorsunuz, talimattan önce talimatla ilgili karar geliyor. Adil yargılanma hakkı en temel haktır ama o hakkı yerine getirmek sizin görevinizdir. Sizin görevinize inanılmaz bir müdahale oluyor. Biz burada yargılandığımızı sanıyoruz ama Erzincan ve Erzurum'da paralel soruşturma yürütülüyor" dedi.
Duruşmaya verilen aranın ardından Dönmez, kararı okudu. Dava kapsamında 3 MİT mensubu hakkındaki yargılamanın durdurulması kararı, soruşturma izni verilmesi nedeniyle kaldırıldı. MİT mensupları için duruşma gününü bildiren davetiye çıkarılmasına karar verildi.
Özden Irmak'ın ifadesinin kopyasının istenmesi ve Cihaner hakkında yeniden zorla getirilme kararı çıkartıldı.
Duruşma 8 Kasım 2013'e bırakıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.