Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cihan Padişahı: Fatih Sultan Mehmet Han

Fatih Sultan Mehmet'in ömrü seferlerle geçti. Yıkılmaz diye bilinen Bizans'ı yıktı. İstanbul'u fethetti. Ayasofya kilisesini camiye çevirdi. Kıyamete kadar cami olarak kalmasını istediği bu muhteşem mabet için, mükemmel bir vakfiye yazdırttı. u00c2ma maalesef ki 1934'de Ayasofya Camii müze haline getirildi.
Cihan Padişahı: Fatih Sultan Mehmet Han
24 Ekim 2014 11:28:00
Fatih Sultan Mehmet'in ömrü seferlerle geçti. Yıkılmaz diye bilinen Bizans'ı yıktı. İstanbul'u fethetti. Ayasofya kilisesini camiye çevirdi. Kıyamete kadar cami olarak kalmasını istediği bu muhteşem mabet için, mükemmel bir vakfiye yazdırttı. u00c2ma maalesef ki 1934'de Ayasofya Camii müze haline getirildi.
Şükrü KAHRAMAN
FATİH Sultan Mehmet Han; uzun boylu, dolgun yanaklı, kırmızı beyaz tenli, kıvrık burunlu, kolları adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en buyuk ulemasından birisi idi. Yedi tane yabancı lisan bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları toplar ve onlarla sohbetten cok hoşlanırdı. Gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir kumandan ve idareci idi. Yapacağı işler hususunda en yakınlarına bile hic bir şey sızdırmazdı. "Allah'ın mescitlerinde o'nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olmasına calışandan daha zalim kim vardır!Aslında bunların oralara ancak korkarak girmeleri gerekir. Başka turlu girmeye hakları yoktur. Bunlar icin dunyada rezillik, ahirette de buyuk azap vardır" (Bakara Suresi / 114.)
Fatih Sultan Mehmet'in yazdırdığı vakfiye:
İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya'yı camiye donuşturen vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tevdile koşarsa, fasit veya fa sık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi'nin vakıf hukmunu yururlukten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, furuuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gosterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten cıkarırlar ve sahte evrak duzenleyerek, mutevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına gecirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en buyuk haram işlemiş ve gunahları kazanmış olurlar. Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse, Allah'ın, Peygamber'in, meleklerin, butun yoneticilerin ve dahi butun Muslumanların ebediyen laneti onun ve onların uzerine olsun, azapları hafiflemesin onların, haşr gununde yuzlerine bakılmasın. Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, gunahı onu değiştirene ait olacaktır. Allah'ın azabı onlaradır. Allah işitendir, bilendir. 1 Haziran 1453
Çarpışmaya bizzat katıldı
Şanlı Padişah, Enez'i, Galata ve Kefe'yi Osmanlı topraklarına kattı. Cimni, İmroz, Semendirek, Taşoz, Bozcaada ve Bağdat'ı aldı. Belgrad'ı muhasara ettiği zaman carpışmaya bizzat katıldı. Alnından ve dizinden ciddi şekilde yaralandı. 1458'de Mora'yı kısmen, bir sene sonra Sırbistan'ı tamamen aldı.1461'de Amasra'yı ve İsfendiyar Oğulları Beyliğini Osmanlı topraklarına kattı. Trabzon Rum İmparatorluğunu ortadan kaldırdı. 1463'de Bosna'yı fethetti ve Hersek'i hakimiyeti altına aldı.1466'da Konya ve Karaman'ı aldı.1470'de Eğriboz'u aldı. Uzun Hasan'ı Otlukbeli Savaşı'nda mutlak yendi. Zafer şukranesi olarak 40 bin esiri salıvererek hurriyetlerine kavuşturdu. 30 senelik saltanatında 25 sefere bizzat kendisi idare etti. 900.000 kilometrekare topraklarını 2.214.000 kilometrekareye cıkardı.
Kilisenin sevinç ayinleri!
Venedikliler tarafından tertiplenen 14 suikasttan kurtuldu. Son suikasttan ise kurtulamadı. Gafiller bu buyuk hukumdarı, aslen bir Yahudi olan Maeste Jakopo isimli bir doktor vasıtasıyla zehirletilerek şehid edildi. Tarihci Babinger'e gore, bu suikastcı doktor, Yakup Paşa unvanı ile sarayın doktorları arasında bulunuyordu. 1481 Mayısının ucuncu gunu yine bir sefere cıkmışken Gebze'de ordugahında Perşembe gunu vefat etti. Papa, Buyuk Hakan'ın olumunde tam 3 gun 3 gece butun kiliselerin canlarını caldırtarak, sevinc ayinleri yaptırdı.
Dünyanın incisi: İstanbul
Fatih Sultan Mehmed,49 sene 1 ay 5 gun yaşadı. İki imparatorluk,4 krallık ve 11 prenslik yıkan buyuk hukumdarın cenaze namazını Fatih Camii'nde Şeyh Muslihiddin Mustafa Vefa Efendi Hazretleri kıldırdı. Turbesi Fatih Camii yanındadır. Fatih, yapmış olduğu buyuk hizmetlerle dunyanın en buyuk hukumdarlarından biri olduğunu ispat etmiştir. İstanbul gibi cihanın incisi olan, bu muhteşem beldeyi Turk Milletine kazandırmıştır. Yapmış olduğu calışmalar ile memleketinde buyuk capta imari hareketini gercekleştirmiştir. Bugunun universitesi olan Fatih Kulliyesi'ni 1470 senesinde tamamlamış, İstanbul fetih olunduğu zaman 8 tane kiliseyi camiye cevirmiş, etrafındaki papaz odalarını da medrese yapmıştır. Ayrıca bircok Anadolu kasabasında da medreseler yaptırmıştı. Eyup El-Ensari'nin (r.a.) kabri Fatih zamanında keşfedildi. Delal-i Hayrat muellifi Şeyh Suleyman Cezuli ve Allame Ali Kuşcu Fatih devrinde vefat ettiler.