Çiftçiye elektrik desteği geldi
NEŞAT GÜNDOĞDU/AFYONKARAHİSAR
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) XII.Sektör Toplantısı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı programda sektörün güncel durumuna ilişkin önemli açıklamalar oldu. TBMM Enerji Komisyanu Başkanı Mustafa Elitaş, Türkiye’nin enerji sektöründeki büyümesinin Avrupa ortalamasından çok daha fazla olduğuna vurgu yaptı.
Elektrik şebeleri yenileniyor
ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 7/24 365 gün 43,5 milyon vatandaşa iyi hizmet sunmak için çalıştıklarını kaydetti. Çeçen, vatandaş memnuniyetini artırmak için 2016 yılında 7, 2017’de 7.7 ve 2018 ‘de ise 5.2 milyar TL olmak üzere toplamda 20 milyar Türk lirası tutarında yatırım gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı. Önümüzdeki dönemde, sektör olarak öncelikle 30’u aşkın şebekenin alt yapısının yenileneceğini belirten Çeçen, 20 milyar Türk Lirası yatırımın yüzde 80’inin doğrudan şebeke yatırımı olduğunun altını çizdi.
Kayıp kaçak oranları düştü
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz kayıp kaçak oranlarındaki düşüşe değindiği konuşmasında 2013 yılından bu yana yüzde 25 civarında düşerek 2018 yılında yüzde 11.8 seviyesine gelmesinin yatırımlar ve Ar-Ge projelerinin bir yansıması oluduğuna vurgu yaptı. 5 yıl içerisinde kayıp oranlarının yüzde 10’un da altına geleceğini ifade eden Yılmaz, “Ülkemizin kaynaklarının israf edilmesini, boşa harcamasına asla izin veremeyiz. 1 kwh elektriği bile kaybetme lüksümüz yok. Geçenlerde elektrik tahsil etmeye giden bir şirket çalışanının uğradığı saldırıyı ekranlardan izledik. Bu konuda küçük yaştan itibaren insanımızın bilinçlendirilmesi gerek. Milli Eğitim Bakanlığımızla, Diyanet İşleri Başkanlığımızla, güvenlik güçlerimizle kısaca bütün kurumlarımızla bu sorunun üstesinden gelmek için çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.
Tüm şirketler denetleniyor
Sahada görevini ifa etmeye çalışan şirket çalışanlarına karşı yapılan engellemeleri tasvip etmediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sahadaki personele karşı kimi zaman sözel kimi zaman da fiziki şiddet uygulayanları uyararak hukuksuz her eylemin karşısında devletin olduğunu hatırlattı. Vatandaşların her türlü şikâyetlerini dile getirdiği çağrı merkezlerinden memnun olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, bu memnuniyetin yaptırılan anketlerde görüldüğünü söyledi. Bakanlık olarak denetimlere de çok önem verdiklerini belirten Dönmez, 2018 yılında 21 genel denetim, 14 kısmi denetim, 16 aydınlatma denetimi olmak üzere toplamda 51 denetim gerçekleştirdiklerini vurguladı. Dönmez, bu denetimlerle belirlenen usulsüzlükler neticesinde Ocak 2017’den bu yana elektrik dağıtım şirketlerine 46 milyon, görevli tedarik şirketlerine 5,5 milyon lira idari para cezası uygulandığı bilgisini paylaştı.
Yıllık 1000 TL’ye kadar elektrik yardımı
“Aydınlatma” konusunda vatandaşlardan gelen yoğun şikâyetlere hızlı çözüm üretmek için TEDAŞ tarafından hayata geçirilen “Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması” ile bugüne kadar 70 bin şikâyet alındığını ve ve bunların yüzde 99,4’ünün giderildiğini kaydetti. Bakan Dönmez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimat ile başlayan “ihtiyaç sahibi ailelere elektrik desteği ile hanelerin yıllık ödeyeceği elektrik miktarının en az 500, en fazla 1.000 TL’lik kısmını devletin ödeyeceğini kaydetti. Dönmez, Mart ve Nisan 2019 dönemlerinde toplam 260 milyon liralık tahsisat yapıldığını söyledi.
Çiftçilere elektrik desteği
Tarımsal sulama tarife grubunun kapsamını genişlettiklerinden de bahseden Bakan Dönmez, süt toplama merkezleri, büyükbaş besi işletmeleri, büyükbaş süt işletmeleri, küçükbaş işletmeleri, etlik tavuk kümesi, yumurtacı tavuk kümesi, damızlık kümesi, kuluçkahane işletmeleri ile seralarda ürün yetiştiren çiftçilere tarımsal sulamadaki elektrik tarifesinde uygulanacak avantajlar ile 500 milyon liralık dolaylı destek sağlandığını vurguladı. Dağıtım bedeli konusunda kamuoyunu yeterince bilgilendirilmediği söyleyen Bakan Dönmez, “Önemli bir parantez de faturadaki dağıtım bedelinin karşılığı sonuçlarına açmak istiyorum. Araştırma sonuçlarımıza göre vatandaşlarımızın yüzde 42’si dağıtım bedelini halen elektrik faturasının dağıtılması, yüzde 38’i ise sayaçların okunması bedeli olarak biliyor. Bu konuya daha fazla eğilmemiz ve vatandaşlarımızı bu konuda doğru bilgilendirmemiz çok önemli.” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.