CHP'nin toplantısında grafik manipülasyonu
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın resmi hesaplamalarla sonuçlarını açıkladığı gini katsayısı, Türkiye'de 2019 itibariyle 0,395 olarak açıklandı. Ancak Daron Acemoğlu’nun sunumundaki manipülatif grafikte ginikatsayısı 2019’da 0,42 seviyelerinde gösterdi. Paylaşılan grafikte diğer yıllara ilişkin verilen gini katsayısı verilerinin de yanlış paylaşıldığı görüldü.
Daron Acemoğlu, 2008 yıllarına kadar düşük yoğunluklu teknoloji ürünlerinin ihracatının azaldığını, orta düşük ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının da arttığını grafikle ifade etti, ancak sonrasında teknolojinin ihracattaki katkısının azaldığını ve düşük kaliteli büyümeyle devam edildiğini iddia etti. Ancak Acemoğlu kullandığı grafiklerde ülkemizin ihracatının ne derece arttığını paylaşmadı, 2008’den 2021’e ülkemiz ihracatının yaklaşık 2,5 katına ulaştığını görmezden geldi. Bu da teknoloji yoğun ürünlerin de ihracatının aynı oranda arttığını gösteriyor.
Daron Acemoğlu’nun Türkiye’de Kurumsal Değişim başlığıyla 2000-2020 yılları arasında kurumsal reformları değerlendirdiği grafik ise hiçbir istatistiksel çalışmaya ve hesaplamaya dayanmıyor. Tamamen farazi şekilde hazırlanmış çubuk grafiklerle 2000-2007 yılları arasında yolsuzluğun denetimi, hukukun üstünlüğü, sesini duyurabilme ve sorumluluk gibi kavramların kavramların başarıyla faaliyete geçirildiğini, ancak her ne hikmetse 2008 krizi sonrası bunların hiçbirinde kurumların başarılı olmadığını iddia etti. Daron Acemoğlu, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanmış ve ödülünü dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.
Dış borç meselesi
Daron Acemoğlu’nun grafiklerinde Türkiye’nin dış borcunun içerisinde kamu sektörünün borcu olduğundan çok daha fazla gösterilerek dezenformasyon üretilmiştir. Ancak grafiklerde belirtilenin aksine Türkiye’de dış borçta 2005’ten bu yana kamu sektörünün payı, her yıl özel sektörün payının gerisinde kalmıştır. 2021 yılında 441,1 milyar dolarlık dış borç stoğunun 179,8 milyar doları kamu sektörünün, 235,2 milyar doları özel sektörün, 26,1 milyar doları ise Merkez Bankası’nın borcudur. Özel sektörün borçlanması ise sanıldığının aksine olumsuz bir durum değil; yatırım yapılan sektörlere bağlı olarak ülkelerin büyümesi ve kalkınmasına katkı sunan olumlu bir göstergedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.