Cezayir'de sömürgeciliğin izleri siliniyor!
Cezayir'de üniversitelerde eğitim dilinde büyük bir değişiklik planlanıyor. Cezayir'in Şuruk Online yayın kuruluşunda yer alan habere göre, Yükseköğretim Bakanlığı, gelecek akademik yıldan itibaren Fransızcanın yerine İngilizcenin eğitim dili olarak kullanılması için hazırlıklara başladı.
Cezayir'deki Yükseköğretim Bakanlığı Genel Sekreterliği tarafından rektörlere gönderilen bir yazıda, Bakan Kemal Bedari'nin talimatları doğrultusunda İngilizcenin eğitim dilinin benimsenmesi için yaz tatili öncesi toplantılar düzenlenmesi ve pedagojik ekiplerin oluşturulması istendi.
Bu adımın, Cezayir ile Fransa arasındaki siyasi sorunlarla da bağlantılı olduğu belirtiliyor. Fransızcanın Cezayir'deki üniversitelerde birinci yabancı dil olarak kullanılmasının yerini İngilizceye bırakması, son yıllarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu olmuştur.
Fransızca yerine İngilizce
Cezayir'de yaklaşık 15 milyon kişi Fransızca konuşurken, İngilizcenin küresel çapta bilim çevrelerinde en çok kullanılan dil olması nedeniyle siyasi parti ve dernekler, İngilizcenin eğitim sisteminde daha öne çıkmasını talep etmeye başlamıştır.
Cezayir'de Arapça, Berberice (Amazig dili) ve Fransızca resmi diller olarak kullanılmaktadır. Fransızca aynı zamanda ilkokuldan itibaren eğitim müfredatında yer almaktadır. Cezayir hükümeti, İngilizce öğretimini destekleyerek Fransızcanın egemenliğinden kademeli olarak kurtulma yolunda çalışmalar yapmaktadır.
Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un talimatıyla İngilizce, ilköğretim müfredatına dahil edilmiş ve öğrenciler 2022-2023 eğitim yılında İngilizce eğitimi almaya başlamıştır.
Fransızcanın "savaş ganimeti" olduğu ifadesi, Cezayir'in 1830-1962 yıllarında Fransız sömürge dönemine atıfta bulunarak kullanılmaktadır. Cezayir'deki politik ve kültürel literatürde sıkça vurgulanan bu ifade, Fransızcanın geçmişteki tarihi bağlamını yansıtmaktadır.
kaynak: Enson Haber
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.