Cezayir''de istihbarat başkanı görevden alındı
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın salı günkü istifasının ardından rejimde yaşanan tasfiye ve yeniden yapılanma sürüyor.
Cezayir yerel basınında yer alan haberlere göre, İstihbarat Dairesi Başkanı Beşir Tartag görevden alındı ve yönettiği İstihbarat Başkanlığı 2015 yılı öncesinde olduğu gibi Savunma Bakanlığına bağlandı.
Cumhurbaşkanlığına yakın En-Nahar televizyonu, "Tartag'ın perşembe akşamı cumhurbaşkanlığı nezdindeki isihbarat koordinasyonunu sağlayan müsteşarlık görevini bıraktığını" duyurdu.
İstihbarat biriminin, 2015 öncesinde olduğu gibi Genelkurmay Başkanlığı'na bağlandığı ifade edildi.
Buteflika'nın 2015 yılında mevcut Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih ile iş birliği halinde, 1970'lerden bu yana siyasetin dizaynında orduyla el ele çalışan eski İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (DRS) Başkanı Muhammed Medyen halk arasında bilinen adıyla General Tevfik'i görevden almasıyla, Tartag ismi öne çıkmıştı.
Buteflika, Cezayir isihbaratını 1990'dan beri yöneten General Tevfik ve adamlarını tasfiye edip, iç, dış ve teknik istihbaratın bir araya getirildiği "İzleme ve Güvenlik Dairesi"nin (DSS) başına Tartag'ı getirmiş ve bu birimi kendisine bağlamıştı.
Tevfik'in tasfiyesi söz konusu dönemde Cezayir derin devletinde Buteflika sonrası dönem için ön hesaplaşma şeklinde tanımlanmıştı.
Cezayir devletinin zirvesinde ve derinliklerinde taht oyunları
Cezayir basınında, İstihbarat Başkanı Tartag, Cumhurbaşkanı Buteflika, Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika, görevden alınan eski İstihbarat Şefi General Tevfik'in bir toplantı düzenlediği, bu toplantı sonucunda eski cumhurbaşkanlarından Muhammed Zerval'in geçiş döneminde başa gelmesi yönünde bir karar alındığı haberleri yer aldı.
Zerval'in kendisine yapılan geçiş dönemi cumhurbaşkanlığı teklifini reddettiğini açıklaması Cezayir gündemine bomba gibi düştü.
"El-Haber" gazetesinin haberine göre, Zerval yaptığı yazılı açıklamada, 30 Mart'ta Buteflika'nın kardeşi ve danışmanı Said Buteflika, tarafından eski İstihbarat Başkanı General Tevfik Medyen aracılığıyla geçiş sürecinde cumhurbaşkanı olma yönünde bir teklif aldığını belirtti.
Haberde Tartag'ın da söz konusu toplantıya katıldığı ileri sürüldü.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in ekibi, bahsi geçen toplantıya katılanları "ordunun halk nezdindeki güvenirliğini bitirme amacı taşımak"la suçladı.
Söz konusu toplantının ortaya çıkmasından birkaç saat sonra Cezayir Genelkurmay Başkanlığı, 2 Nisan'da Cumhurbaşkanı Buteflika'ya "derhal istifa etmesi" yönünde çağrı yapmıştı.
Buteflika, bu çağrıdan birkaç saat sonra istifa ettiğini açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.