Cezayir, Nijer krizini çözme girişimiyle ilgili hazırlık istişarelerinin başlatılmasını erteledi
Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Nijer’de yaşanan kriz ve bu ülkedeki askeri yönetimin Cezayir’in arabuluculuğunu kabul etmesi durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Nijer’deki askeri yönetimin 27 Eylül’de ülkedeki siyasal, kurumsal ve anayasal düzeyde yaşanan krizin çözümü için Cezayir'in arabuluculuğunu kabul ettiği hatırlatılarak, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf’ın da bu bağlamda hazırlık istişarelerini başlatmak için en kısa zamanda Niamey’ye gitmeye hazırlandığı belirtildi.
Niamey’deki Cezayir Büyükelçiliği'nin Nijer Dışişleri Bakanlığı ile bu ziyaretin programı ve içeriği hakkında temaslarda bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, ancak tüm bu iletişimlere rağmen, bu konuya ilişkin kendilerinden beklenenlere yanıt verilmediği vurgulandı.
Açıklamada, Nijerli yetkililer tarafından yapılan açıklamaların Cezayir'in arabuluculuğunu kabul etme yönünde soru işaretlerine yol açtığı belirtilerek, bunun üzerine Cezayir hükümetinin, arabuluculuğun etkinleştirilmesine ilişkin gerekli gördüğü açıklamalar elde edilene kadar yapılması planlanan hazırlık istişarelerinin başlatılmasını erteleme kararı aldığı kaydedildi.
Cezayir Dışişleri Bakanlığının 2 Ekim’deki yazılı açıklamasına göre, Nijer Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki krizin siyasi çözümü için Cezayir hükümetinin yaptığı arabuluculuk girişimiyle ilgili resmi bir cevap göndererek teklifi kabul etmişti.
Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf, 29 Ağustos'ta Cezayir'de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Nijer’deki krizi 6 ay içinde sona erdirecek ve anayasal düzene dönülmesini sağlayacak bir girişim başlattığını açıklamıştı.
Nijer'deki darbe
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.
CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.