Cezayir: Fransa'yla hafıza dosyasında "taviz vermeden" ilerleme kaydetmeyi umuyoruz
Cumhurbaşkanı Tebbun, 8 Mayıs 1945'te Fransa'nın 45 bin Cezayirli göstericiyi öldürdüğü olayların 78’nci yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Cezayir halkının yaptığı muazzam fedakarlıklara karşı devletin görevini yerine getirdiğini belirten Tebbun, geçmişi ve ulusal hafıza dosyasını, tam bir şeffaflık ve bütünlük içerisinde herhangi bir pazarlık veya tavizden uzak şekilde yoluna koymakta kararlı olduklarını bildirdi.
Yakın zamanda bu konuda ilerleme kaydetmeyi umduklarını ifade eden Tebbun, nükleer denemeler ve kayıp kişiler dosyalarının da aralarında bulunduğu konuların tamamını incelemek üzere Fransa ile ortaklaşa kurulan komiteye verilen çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.
Cezayir halkının hakkını savunmada kararlılıkla ilerlediklerini daha önce de ifade ettiklerini hatırlatan Tebbun, tarih ve ulusal hafıza meselesini cesurca ve hakkaniyetle ele alma çabalarını yoğunlaştırdıklarını dile getirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, daha önce yaptıkları açıklamalarda sömürge dönemine kadar uzanan çetrefilli meseleleri ve dosyaları araştırmak üzere her bir ülkeden 5'er tarih uzmanı olmak üzere 10 kişilik ortak bir komite oluşturulduğunu açıklamıştı.
Ulusal hafıza dosyası
Cumhurbaşkanı Tebbun, iki yıl önce Ulusal Hafıza Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Fransa'nın sömürge döneminde (1830-1962) işlediği suçlar için özür dilemesi talebini yinelemişti.
Fransa'nın Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı.
Cezayir, 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesiyle bu uğurda en ağır bedel ödeyen ülkelerden biri kabul edilirken, yaşanan büyük acılar Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" olarak tarihe yazıldı.
Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden oldu.
Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Cezayir Çölü'nde 4'ü yerin üstünde 13'ü de yer altında olmak üzere en az 17 nükleer deneme yaptığı belirtiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.