Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ÇEVİK BİR DIŞARIDA YAKUP KÖSE İÇERİDE

Yakup Köse, 28 Şubat postmodern darbe sürecinde daha 14 yaşında idamla yargılandı, işkence gördü, çocukluğu çalındı. Dün Yargıtay, 14 yıl önceki yangın için onu suçlu buldu. Darbenin mimarı Çevik Bir salınırken Yakup Köse'ye "Hapis" denildi.
ÇEVİK BİR DIŞARIDA YAKUP KÖSE İÇERİDE
26 Aralık 2013 01:00:00
Yakup Köse, 28 Şubat postmodern darbe sürecinde daha 14 yaşında idamla yargılandı, işkence gördü, çocukluğu çalındı. Dün Yargıtay, 14 yıl önceki yangın için onu suçlu buldu. Darbenin mimarı Çevik Bir salınırken Yakup Köse'ye "Hapis" denildi.
28 Şubat Postmodern darbe sürecinin en büyük mağdurlarından biri olan gazetemiz yazarı Yakup Köse'ye, Yargıtay'ın 'Noel Baba Operasyonu' ile ilgili yerel mahkemenin kararını onaması ile tekrar cezaevi yolu göründü. 14 yaşında idamla yargılanan Köse, 28 Şubat'ın yaşı en küçük ama en büyük mağdurlarından birisiydi. Ancak son günlerdeki İstanbul merkezli operasyonla Yakup Köse'nin mağduriyetinin son bulmadığı ortaya çıktı.
28 şubat devam ediyor
28 Şubat sürecinde tutuklandığında henüz 14 yaşında olan Yakup Köse, terör örgütüne üyelikten idam talebiyle yargılandı. 10 yıla yakın hapishanede çeşitli işkencelere maruz kalan Yakup Köse hakkında, 2000 yılında Bandırma Cezaevinde çıkan olaylarla ilgili olarak yeniden dava açıldı. "Noel Baba" operasyonu davası hakkında yerel mahkemenin aldığı kararı Yargıtay onayınca, Köse'ye en az 7 yıllık bir hapis süreci göründü.
Hem yaptılar hem bizi suçladılar
2 Ocak 2000 yılında yapılan operasyonu anlatan Köse, "Devletin 'Noel Baba' adını verdiği operasyonda Bandırma Hapishane'sinde, gece ikide ilk mermi sıkıldı. Sabah altıdan sonra da koğuş taranmaya başladı. Üç gün boyunca koğuşlara gaz sıkıldı. Gaz bitince diğer illerden gaz takviyesi yapıldı. Kendi hazırladıkları molotoufb02arı, çeşitli yerlerinden vurulmuş mahku00fbmların üzerlerine attılar. İtfaiye araçlarıyla koğuşların içini suyla doldurdular. Operasyonun sonunda, tahliyesine üç ay kala Hasan Meriç öldürüldü! Ben dahil dokuz mahku00fbm ağır yaralandı. Devletin güvencesinde olması gereken mahku00fbmlara yönelik yapılan bu "Noel Baba" operasyonunun ceremesini bizler çektik. Devletin yakıp yıktığı yerleri sanki bizler yakıp yıkmışız gibi hakkımızda davalar açıldı" diye konuştu.
Allah'a havale ediyorum
Köse şunları söyledi: "Bandırma 2. Asliye Ceza Mahkemesi bizlere on yıl ceza verdi. Peki, bu operasyonun emrini veren sivil ve askeru00ee yetkililer, hapishaneyi yakıp yıkan, bir mahku00fbmu öldüren, dokuz mahku00fbmu ağır yaralayanlar hakkında dava açıldı mı? Hayır! Dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay, evrak eksikliğinden dosyayı geri yolladı. Bandırma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kalemindeki memurlar, dosyayı geldiği gün geri gönderdi. Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını onamasıyla yeniden cezaevine gireceğim. "Noel Baba" operasyonu adıyla Metris Cezaevi'ne düzenlenen operasyonda JİTEM'in parmağı olduğunu, bizzat JİTEM elemanı Ergenekon davasında itiraf etmiş. Bu itiraf üzerine Metris isyan davasında hapis cezası alan hükümlüler hakkındaki infaz kararı durdurulmuştu. Bandırma Cezaevi'nde de, başta JİTEM elemanları olmak üzere istihbarat örgütlerinin olup olmadığı araştırılmalı.
İdamla da yargılandı
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mücahit Erdoğan dosyanın "onaylanmasını" isteyerek 9.'cu ceza dairesine sevk etti. 28 Şubat hukuksuzluklarından dolayı ondört yaşından, yirmi dört yaşına kadar geçirdiğim zaman yetmezmiş gibi yeniden cezaevine gönderiliyorum. Bana bunu yapanları Allah'a havale ediyorum."
OPERASYON'UN MAĞDURU OLDUM
Çocukluğumu çaldılar. Şimdi de kızlarımdan babalarını çalıyorlar. 90 yıldır Müslüman Anadolu topraklarını işgal etmeye çalışan Batıcı zihniyet halktan yediği sillenin rövanşını almanın peşinde. Yargıtay'ın aldığı onama kararıyla ortaya çıktı ki, son günlerde gerçekleştirilen İstanbul merkezli Operasyon'un bir mağduru da ben oldum. 28 Şubat'ta darbeciler beni idamla yargılamıştı. Bugün ise 14 yıl aradan sonra işlemediğim bir suçtan dolayı tekrar hapse konuluyorum. 28 Şubat'ın 'adaleti' devam ediyor.