Çeşme'yi kurtaracak proje
Özhaseki, İzmir programı çerçevesinde Çeşme ilçesinden tekneyle denize açılarak,FOLKART'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen "Ildır Körfezi'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi Projesi" ile ilgili yetkililerden bilgi aldı, bölgede olta ile tutularak tekneye getirilen balıkları inceledi.
Özhaseki, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir'de Bakanlığını ilgilendiren projelerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Çevre kirliliğinin "oluşmadan önlenmesi" konusuna dikkati çeken Özhaseki, "Bizim Türkiye'de en büyük sıkıntımız önce toprağı, havayı, suyu kirletiyoruz, enerjiyi hoyratça kullanıyoruz, sonra da bunlara tedbir aramaya başlıyoruz. 'Kirlettiğimizi nasıl temizleriz' diye uğraşıyoruz. Önce kirletmeden olaya sahip çıkabilseydik, o mantık, o bilinç gelişseydi bir çok yerde (kirlilik) olmazdı. Tarihi eserlerimizi önce tahrip ediyoruz, kimini belediyeler, kimini defineciler, kimini iş bilmez adamlar eliyle, sonra da onları 'nasıl kurtarırız' diye proje yapıp ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. En büyük hastalık burada zaten." dedi.
Çeşme'deki körfezlerde canlı yaşamının söndüğünü, gerilediğini söyleyen Özhaseki, proje sahibi Erol Yaraş'ın öncülüğünde hazırlanan projeyle bu sorunun giderilmesinin, ayrıca Çeşme'nin sadece tatilcilerin 2 ay gelerek serinledikleri yer algısının değiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Bakan Özhaseki, projenin Çeşme halkı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının çalışması sonucu oluştuğunu kaydederek, koruma planıyla ilgili bakanlığın da çalışmalarını tamamlamasının ardından konunun Bakanlar Kurulu'na taşınacağını aktardı.
Projelerde yerel katılımı önemsediklerini ifade eden Özhaseki, "(Proje) Çeşme'nin 2 aylık yaşanan bir tatil beldesi olmaktan ziyade 12 ay yaşanan ve körfezinde, özellikle kendine has bir çok balık türünün barındığı bir alan haline gelmesini sağlayacak. Çeşme'yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz buna. Eklenmesi gereken bir takım işler daha var, önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz sonra yavaş yavaş bu iş devreye girecek. Çeşme herhalde 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek. Körfez, içerisinde bulunan buraya has canlıların kirlilikten dolayı öldüğü ortamdan yaşadığı bir ortam haline dönüştürülecek. Bu canlıları kaybedersek bir daha ele geçiremeyiz, bir daha da gelmezler, küser giderlerse bir daha da kolay kolay dönmezler." diye konuştu.
- "Çeşme'ye kimlik çalışmayı yapın"
Tekneden kıyı şeridini ve yapılaşmayı inceleyen Bakan Özhaseki, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a da tavsiyelerde bulundu.
Kendisinin 21 yıl belediye başkanlığı yaptığını anımsatarak, görevdeyken yapılan bir hatanın görevin sona ermesinden sonra da yerinde kaldığını ve insanın içini acıttığını dile getiren Özhaseki, şunları söyledi:
"Şu gezdiğimiz yerler bakir, harika yerler. Bir çok yer, Bodrum tarafı diyelim (isim vermek istemezdim) yazık oldu. Bir çok yerin imara açılması, kimliksiz şekilde açılması, biraz ranta açılmış gibi görünüyor. Bu alanda iş size düşüyor. Burayı ya ileriye doğru dünya cenneti haline getirirsiniz veyahut da yanlış yapılaşmalarla yaşanmaz bir yer haline de getirebilirsiniz. İşin başındayız vallahi emanet sizde haberiniz olsun. Biz takip ederiz ama geriden takip o kadar kolay değil. Bir de siluetle ilgili kimlik çalışması yaptırırsanız, şimdi baktığımız zaman kötü bir şey yok ama dikkat ederseniz tarzlar biraz farklı. Bir kimlik çalışması yaptırın. Ele geçmez bir fırsat, işin başındayız burayı perişan etmeyelim."
Belediye Başkanı Dalgıç ise kendisinin 2 dönem kapatılan bir beldede başkanlık yaptığını ifade ederek, yüksek kat olmamamasına dikkat ettiklerini söyledi.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile bazı AK Parti milletvekillerinin de eşlik ettiği inceleme gezisinin ardından Bakan Özhaseki kentten ayrıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.