Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2839.39
BIST 100
9469.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cerrahpaşa'da 'Deprem, Önlem ve Afet Yönetim Teknolojileri Çalıştayı'

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da "Deprem, Önlem ve Afet Yönetim Teknolojileri Çalıştayı" düzenlendi
Cerrahpaşa'da 'Deprem, Önlem ve Afet Yönetim Teknolojileri Çalıştayı'
15 Mart 2023 14:05:51
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da "Deprem, Önlem ve Afet Yönetim Teknolojileri Çalıştayı" düzenlendi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, "Ülkemizin deprem riski yüksek bir coğrafyada bulunması deprem konusunda hepimizin bilinçli ve hazırlıklı olması gerekliliğini ortaya koymaktadır." dedi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Entertech İstanbul Teknokent AŞ tarafından "Deprem, Önlem ve Afet Yönetim Teknolojileri Çalıştayı" düzenlendi.

Üniversitenin Avcılar'daki Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programın açılışında konuşan Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 öğrencilerinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ülke olarak doğal afetlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğinin bir kez daha ortaya çıktığını aktaran Aydın, düzenledikleri çalıştayda alanında uzman araştırmacıların, deprem sürecine ilişkin sorunlara bilimsel verilerle çözüm getirecek sunumlarını paylaşacağını bildirdi.

Aydın, doğal afetlerin etkisini azaltmak ve afet sonrası müdahale sürecini iyileştirmek amacıyla kullanılabilecek teknolojiler, acil durum iletişimi, hasar tespiti, arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonu gibi konuların öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade ederek, "Ülkemizin deprem riski yüksek bir coğrafyada bulunması, deprem konusunda hepimizin bilinçli ve hazırlıklı olması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir ve bizler bu gerçekle yaşamak, gerekli önlemleri zamanında almak zorundayız." diye konuştu. Prof. Dr. Aydın, İstanbul'da 2019'da yaşanan Silivri depremi sonrasında üniversite olarak yerleşkelerindeki binaların bir kısmını boşaltarak deprem yönetmenliğine göre güçlendirme veya yenilenme konusunda çalışmalara başladıklarını anlattı.

"Depremle ilgili bütün olanaklarımızla etkin rol oynamaktayız"

Bilim, teknoloji ve AR-GE'nin ülkelere yön verdiği bir dönemde olunduğunu belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Buna bağlı olarak teknolojik araç gereçlerin de önemi her geçen gün artmakta. Bu noktada İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa olarak jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliği bölümlerimizle, deprem öncesi ve sonrası süreçlerde bütün olanaklarımızla etkin bir rol oynamaktayız. Deprem felaketinin olduğu ilk günden bu yana üniversitemiz deprem bölgesine yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş ve destek faaliyetlerini aralıksız sürdürmüştür." Aydın, alanında uzman öğretim üyelerinin deprem bölgesinde saha araştırmaları yaptığını kaydetti.

Rektör Aydın, düzenledikleri çalıştayla, deprem anı, öncesi ve sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek teknolojilerin saptanarak uygulamaya yönelik iş birliklerinin geliştirilmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi. Gün boyu sürecek programda, "Deprem Yapı Malzemeleri ve İnşaat", "Üniversite Teknolojileri ve Patentleri", "Depremin Yer Bilimlerindeki Anlamı", "Çalıştay Gruplarının Oluşturulması", "Depremle İlgili Teknoloji Sunumları", "Afet Yönetimi ile Organizasyon ve Lojistik" başlıkları altında çeşitli paneller düzenlenecek.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin