Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çerçöp Çorbacıları:Çöpe değil tencereye...

Üç yıl Önce Ankara'da gönüllüler tarafından kurulan ve kendilerini Çerçöp Çorbacılar Hareketi olarak tanımlayan aktivist grup, çöpe gitmekten kurtardıkları yiyeceklerden çorba yapıp ücretsiz dağıtıyor.
Çerçöp Çorbacıları:Çöpe değil tencereye...
11 Mart 2017 12:17:00
Üç yıl Önce Ankara'da gönüllüler tarafından kurulan ve kendilerini Çerçöp Çorbacılar Hareketi olarak tanımlayan aktivist grup, çöpe gitmekten kurtardıkları yiyeceklerden çorba yapıp ücretsiz dağıtıyor.

Tüketim çılgınlığı ve israfa karşı bir şeyler yapmak isteyen Hande Evsen, Fuat Salman ve Semanur Özkan, şu an birçok insanın gönüllüsü olduğu Çerçöp Çorbacılar Hareketi'ni başlattı. Hareketin aktivistleri şu anda Ankara sokaklarını ısıtıyor. İsraf edilen yiyecekleri toplayan ve geri kazandıran hareket, herkese sıcak çorba sunuyor. Çerçöp gönüllüleri, kendilerini doğa ve insan dostu hareketi olarak tanımlıyor.

"İlk çorbamız Afganlı mülteciler içindi"

Yönetmenlik yapan Fuat Salman, bir film festivalinde tanıştığı iki vegan kadın arkadaşıyla israf hakkında sohbet ederken, bununla ilgili bir oluşum başlatma fikrinin doğduğunu söylüyor. Salman, hayvanlara zarar vermeden, parasız yiyecek paylaşmanın mümkün olabileceğine olan inancını dile getiriyor. İlk olarak çorba pişirmek için gerekli yiyecekleri pazarlardan topladıklarını ve diğer ihtiyaçları da temin ederek bu işi gönüllü olarak yapmaya başladıklarını belirten Salman, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"İlk çorbamızı Birleşmiş Milletler ( BM ) Yüksek Komiserliğinin önünde Afgan mültecilerin mülteci hakları tanınsın diye başlatmış olduğu eylemde dağıttık. 150 kişilik Afgan mülteciler grubu, boş bir arazide naylondan çadır yapıp orada kalıyorlardı. Biz de çorba pişirmek için hazırladığımız malzemeleri toplayıp mültecilerin yanına gittik ve Afgan mültecilerle beraber yiyecekleri yıkayıp, doğrayıp çorbayı pişirdik. Yapıp götürmek başka bir şeydi fakat onların çorba pişirme sürecine dahil olmaları bizim için kıymetliydi. Bu şekilde Çerçöp Çorbacılar'ın ilk çorbası da pişmiş oldu."

Salman, kendilerine 'Çerçöp Çorbacılar' ismini vermelerinin sebebini de topladıkları yiyeceklerin "çer- çöp" olarak tanımlandığı halde yenilebilir ürünler olduğuna dikkat çekme amacı olarak açıklıyor.

Çerçöp Çorbacılar, müsait olan arkadaşlarının cumartesi akşamları Sıhhiye ve Ayrancı pazarlarında taze olan ve çöp olmaktan kurtardıkları yiyecekleri topladıklarını ve bildikleri kimi market ve fırınlardan da ekmekleri alıp Kızılay'daki Haymatlos Cafe'nin deposunda sakladıklarını anlatıyor. Pazar günü öğlen 12:00 ve 12:30 Aralığında topladıkları yiyecekleri yıkayıp, doğrayıp çorba yapmaya başladıklarını belirten gönüllüler, çorba kazanını alıp o gün bir başka plan yoksa Kızılay'ın Yüksel Caddesinde aç olan ve isteyen herkese ücretsiz dağıttıklarını söylüyor.

" Çerçöp Çorbacılar olarak kapımız herkese açık"

Çerçöp gönüllüsü Salman, pazara gidip ellerini çöpe daldırmalarının onlar için önemli bir deneyim olduğunu belirtiyor. Salman, bunun nedenini çöp olarak nitelenen yiyeceklerin çöp olmadığını kabul etmeye bağlıyor. Tüketim çılgınlığına ve israfa dikkat çeken Salman, insanların paylaşabileceklerini, gıdaları israf etmeyebileceklerini, doğal kaynaklara zarar vermeden ve herhangi bir hayvanı öldürmeden de beslenebileceklerini söylüyor. Salman "Örneğin insanlar bir tohum yetiştirmek istiyor. O tohumu yetiştirme aşamasında bir sürü emek veriyor ve çok fazla doğal kaynak tüketiyor. O yiyecekleri çöpe atmak ve israf etmek demek aslında üretim sırasındaki bütün bu emeği ve doğal kaynağı da yok etmek demek.. Dünyada üretilen gıdaların dörtte üçünün çöpe gittiğini aynı zamanda dünyada açlık sınırının altında yaşayan bir milyar insanın var olduğunu bilmek, bizleri düşündürüyor. En azından kendi çevremizde çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kapımız herkese açık. Bir duruşumuz var lakin hiçbir siyasi çevreden beslenmiyoruz ve herhangi bir politik tabanımız yok" diyor.

"Yiyeceklerin israfı beni rahatsız ediyorduu2026"

Ankara'da öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Çerçöp Çorbacılar gönüllüsü olan Semanur Özkan da neden bu ekipte yer aldığını şu sözlerle anlatıyor:

"İsraf edilen birçok şey var yiyecekler de buna dahil. Bu yiyeceklerin israf edilmesi beni rahatsız ediyordu. İsraf edilen yiyeceklerin nasıl değerlendirilebileceğini düşünürken buraya geldim. Bunun arttığını hayal etsenize; Ankara'da bütün marketlerden, pazarlardan arta kalan ürünleri aldığınızı ve bir yerde insanlara bu yiyecekleri parasız dağıttığınızıu2026"

Özkan gönüllülerin, müsait oldukları kadarıyla toplama, pişirme ve dağıtma aşaması için emek verdiklerini belirtiyor. Çerçöp Çorbacılar gönüllülerinin her yaş ve meslek grubundan insanlardan oluştuğunu ifade eden öğretmen Özkan, fiziksel engelli gönüllülerinin de grup içerisinde yer aldığını belirtiyor.

Özkan, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Mesela biz sokakta pişirdiğimiz çorbayı dağıtıyoruz ama bazen insanlar bu çorbayı almıyor. Çünkü onlar için bir şey satın alınır. Verilen bir şey parasız alınamaz. Eğer parasızsa, 'Bunun kaynağı neresi?', 'Niye yapılıyor?' diye düşünüyorlar. Böyle düşündükleri için çorbayı almak istemiyorlar.''

"Yurtdışından örneklerle hareket ettik"

Bir diğer Çerçöp Çorbacılar gönüllüsü Hande Evsen ise, Almanya'da okuyan bir arkadaşlarının, yurt dışında çöpe atılmak üzere olan taze yiyeceklerin toplanıp dönüştürüldüğüne dair tecrübeleri kendilerine anlatmasının Çerçöp Çorbacılar'ın oluşumunda etkili olduğunu anlatıyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin