Cep telefonlarına ne kadar zam gelecek?
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cep telefonu, tablet ve bilgisayarın da içinde bulunduğu elektronik ithalatına 1-2 ay içinde ek vergi getirileceğini açıklarken, yerli telefon üreticilerinin bakanlıktan ithal cep telefonlarında yüzde 30 oranında vergi artışı istediği öğrenildi. Henüz bir oran belirlemeyen Ekonomi Bakanlığı, yerli üreticiden gelen bu talebi de Bakanlar Kurulu'na sunacak.
Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, vergilerin yüzde 15 oranında artacağı yönündeki haberlerin de doğru olmadığını belirterek, yüzde 15'in ancak en düşük oran olabileceğini kaydetti. Yetkililer, bakanlığın oran belirleme yetkisi olmadığını, vergi kararlarını Bakanlar Kurulu'nun verdiğini söyledi.
EN FAZLA 5 YIL UYGULANACAK
Yetkililer, belirlenecek oranın, yerli üreticiyi teşvik edecek bir düzeyde olmasının önemine işaret ederken, "Oran, ithal telefon üreticilerinin fiyat artışı yapmasına neden olacak düzeyde olmalı. Aksi halde yerli üreticinin desteklenmesi amacı yerine gelmez" dedi.
Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, bu tür koruma amaçlı vergi kararlarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) mevzuatı gereğince 3 ya da 5 yılla sınırlı olması gerektiğine dikkat çekerek, getirilecek verginin de en fazla 5 yıl uygulanacağını kaydetti. Hükümet, bu sürede yerli üreticide bir gelişme tespit edemezse, yeni bir soruşturma ya da uzatma kararı alabilecek.
Ku00c2R MARJINI DÜŞÜREBİLİRLER
Yetkililer, ithalatçı firmaların fyatlarını artırmak ya da zam yapmak yerine düşük kar marjıyla çalışmayı tercih edebileceklerini söylüyor.
TÜRKIYE'DE ÜRETİMİ OLMAYAN ÜRÜNE VERGİ YOK
Ekonomi Bakanlığı'nın ithal elektronik cihazlar da getirmek istediği vergi, Türkiye'de üretimi bulunmayan ürünler için uygulanmayacak. Bakanlık, piyasadaki ürünleri, özellik ve fiyatlarına göre belli kategorilere ayıracak. Türkiye'de yerli üretici, daha çok akıllı telefon pazarında faaliyet gösteriyor. Bu ürünlerde, yerli üretimin artması için vergi gündeme gelecek.
PAZAR YÜZDE 20 DARALIR
MOBİSAD tarafından bakanlığa sunulan raporda yeni vergilerin mobil telefon pazarını yüzde 20 daraltacağı belirtilirken, "Zaten Türkiye'de güçlü bir yerli üretime yönelik sanayi yok" ifadesi kullanıldı. (Habertürk)
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.