Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çavuşoğlu Panama'da mevkidaşı ile birlikte

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diplomatik, ticari ve ekonomik kapasitesiyle bölgesinde önemli bir rol oynayan Panama'yı değerli bir ortak olarak gördüklerini söyledi.
Çavuşoğlu Panama'da mevkidaşı ile birlikte
28 Nisan 2022 23:11:01
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diplomatik, ticari ve ekonomik kapasitesiyle bölgesinde önemli bir rol oynayan Panama'yı değerli bir ortak olarak gördüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Panama'da Dışişleri Bakanı Erika Mouynes ile bir araya geldi, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Panama'da bulunmaktan ötürü memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, "Sayın Erika Mouynes'e beni buraya davet ettiği için çok teşekkür ediyorum. Latin Amerika turunda Panama'yı ziyaret etmekten ötürü mutluluk duyuyorum." dedi.

Çavuşoğlu, son zamanlarda iki ülke arasında sıklaşan temaslara işaret ederek, "Panama ve Türkiye, ticaret ve lojistik için önemli bölgesel merkezlerdir. Özellikle parlamenterler düzeyinde yapılan ziyaretler ve karşılıklı dışişleri bakanların ziyaretleri ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Panama Cumhurbaşkanı Laurentino Cortizo'ya davetini ilettik." diye konuştu.

İlerleyen süreçlerde iki ülke arasındaki ziyaretleri arttıracak girişimlerde bulunacaklarını aktaran Çavuşoğlu, "Sayın Mouynes'i Antalya Diplomasi Forumunda ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Bugün kendisiyle somut konuları arkadaşlarımızla birlikte ele aldık. Siyasi diyaloğumuzu, ekonomik ilişkilerimizi yoğunlaştırma konusunda mutabık kaldık." değerlendirmesinde bulundu.

"Panama'yı değerli bir ortak olarak görüyoruz"

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin daha da gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, "İkili ticaret hacmimiz geçen yıl yüzde 50 artarak 323 milyon dolara ulaştı. Diplomatik, ticari ve ekonomik kapasitesiyle bölgesinde önemli bir rol oynayan Panama'yı değerli bir ortak olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

İki ülke ticaretinde kendi lehlerine yönelik ciddi bir açık olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun dengelenmesi için bakanların bu konuları çalıştığını söyledi.

Çavuşoğlu, inşaat, enerji, taşımacılık ve eğitim konularını istişare ettiklerini belirterek, "Özellikle, turizm, enerji ve lojistik konularında büyük bir potansiyel bulunuyor. İmzalayacağımız ticaret, turizm ve ekonomik iş birliği anlaşması, ülkelerimiz arasında karma ekonomik komisyonunun ve iş konseyinin kurulmasını sağlayacak." dedi.

"Son zamanlarda firmalarımızın Panama'ya ilgisi artıyor"

En son Panama'da düzenlenen fuara 18 Türk firmasının katıldığının altını çizen Çavuşoğlu, "Türk firmalarının Panama'da yatırım yapması için teşvik ediyoruz. Özellikle ulaşım, lojistik, finans ve ticarette Panama'nın sunduğu stratejik fırsatlardan yararlanmalarını istiyoruz. Görüyoruz ki, son zamanlarda firmalarımızın Panama'ya ilgisi artıyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bugün imzalanacak "Turizm İş birliği Anlaşmasıyla" iki ülkenin daha da yakınlaşacağını belirterek, "Türkiye ve Panama iki turizm ülkesidir. Türk Hava Yollarının (THY) Panama ile İstanbul arasında devamlı doğrudan uçuş yapması konusunda da mutabık kaldık." ifadesini kullandı.

Eğitim ve kültür konularında Türk dilinin Panama Üniversitelerinde okutulması için iş birliğinin güçlendirileceğini dile getiren Çavuşoğlu, bu konuda verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilgili mevkidaşından bilgi aldıklarını kaydederek, "Ben de Ukrayna savaşı başta olmak üzere bizim bölgemizdeki konular hakkında bilgi verdim. Bu krizlerin yansımaları karşısında ve bu tür sınamalarla nasıl mücadele edebileceğimizi konuştuk." diye konuştu.

"Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz"

Bakan Mouynes de Çavuşoğlu ziyaretinin iki ülke arasındaki ilk resmi ziyaret olduğunu hatırlatarak, "Sayın Çavuşoğlu'nun ülkemize yaptığı ziyaret çerçevesinde her iki ülkeye de faydasına olacak şekilde ekonomi ve ticari iş birliğini konularını ele aldığımızı söylemek isterim. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Düzensiz göç konularını Çavuşoğlu ile değerlendirdiklerini dile getiren Mouynes, bu ziyaret vesilesiyle önemli küresel konuları paylaştıklarını ayrıca eğitim ve akademik konular başta olmak üzere birçok konuyu masaya yatırdıklarını belirtti.

"Çavuşoğlu'ndan 3. Antalya Diplomasi Forumuna katılım daveti aldık"

Mouynes, Panama'nın stratejik bir bölgede bulunulduğunu anımsatarak, "THY'nin doğrudan uçuşlarını yeniden gündeme aldık, Panama'dan Türkiye'ye yapılan ihracatı arttırmayı konuştuk. Aynı şekilde Türkiye'nin de Panama'ya yapacağı yatırımların teşvikini ele aldık. Çavuşoğlu'ndan dünyaca üne sahip 3. Antalya Diplomasi Forumu katılım daveti aldık. Türkiye ile Panama arasındaki uzaklık engel olmadığı gibi aksine bunu güçlendirmek için fırsatları kullanacağız." diye konuştu.