Çavuşoğlu küresel gıda sorununa değindi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda güvenliğini doğrudan etkilediğini belirterek, “Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var.” dedi.
Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezinde düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı Bakanlar Toplantısında konuştu.
Dünyadaki açlık krizinin en büyük nedenlerinden birinin çatışmalar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre şu an 800 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ve bunların yüzde 60'ının çatışma bölgelerinde bulunduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle, Rusya-Ukrayna çatışması ve Rusya'nın saldırganlığı, başlıca küresel gıda tedarikçisi olan her iki ülkenin de üretim ve ihracat yeteneklerini azaltması nedeniyle küresel gıda güvenliğini doğrudan etkileyeceği için önemli bir zorluk teşkil etmektedir. Bu savaşın açlık krizini daha da kötüleştirmemesini sağlamak için uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Bu, bu savaşı sona erdirmemiz ve çatışmaların barışçıl çözümü konusunda çalışmamız için bir başka nedendir.”
"21. yüzyılda kıtlığın ne yeri ne de mazereti var"
Türkiye'nin politikalarının merkezinde insani yaklaşımın olduğunu ve BM'nin insani operasyonlarını hem personel konuşlandırması hem de yardım dağıtımı bakımından kolaylaştırdıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, gıda güvenliğini sağlamak için insani koridorlar oluşturma çabalarını da desteklediklerini kaydetti.
Çavuşoğlu, "Tüm bu çabalara rağmen, daha yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiye'nin küresel gıda güvenliği eylem çağrısını desteklemek için altı maddelik paketi uygulayacağını duyurmaktan mutluluk duyuyorum. En çok etkilenen ülkelere satış ve teknik uzmanlık sağlayacağız. En çok etkilenen ülkelere fayda sağlamak için ulusal ticareti kolaylaştırma önlemleri üzerinde çalışacağız. Başta mültecilere gıda yardımı olmak üzere farklı türde destekler sağlayacağız." dedi.
BM Gıda Sistemi Zirvesi taahhütlerine bağlılığı teyit ettiklerini ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini geliştirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, "21. yüzyılda kıtlığın ne yeri ne de mazereti var. Bugün için zemin hazırladığımız eylemler, ortaya çıkan bir krizi hafifletecek, tarımı iyileştirecek ve hayat kurtaracaktır. Türkiye harekete geçmeye hazır ve isteklidir, küresel gıda güvenliği eylem çağrısı için yol haritasını desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.