Çatışmalardan kaçan binlerce Sudanlı Çad'a sığındı
Çadlı yetkililer, Sudan'dan gelen mülteci sayısının on bini geçtiğini belirtti.
Ansonka eyaletindeki Adre şehrinde şu anda binlerce mültecinin ikamet ettiği ifade edildi.
Kafran bölgesine gelen mültecilerin, iki ülke sınırında bulunan Tendelti kasabasından bölgeye iltica ettiği bildirildi.
Sudan Doktorlar Sendikası, 27 Nisan'da ülkenin batısında Batı Darfur Eyaletindeki El-Cuneyna şehrinde yeniden alevlenen şiddet olayları sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını duyurmuştu.
Öte yandan Sudan ordusu, ülkedeki tüm eyaletlerdeki güvenlik durumunun Batı Darfur eyaletinde patlak veren kabile çatışması dışında istikrarlı olduğunu ifade ederek yerel makamlarla koordinasyon içinde bu kabile çatışmasını sonlandırma girişimlerinin yapıldığını aktarmıştı.
Yerel basında, 26 Nisan'da, Batı Darfur eyaletinin El-Cuneyna şehrinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 3 gün süren kanlı çatışmalarda en az 90 kişinin öldüğü bildirilmişti.
Birleşmiş Milletler, El-Cuneyna şehrinde "kabile boyutu kazanmaya başlayan" yağma ve şiddetle ilgili endişelerini dile getirmişti.
- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.
Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 528 kişinin öldüğünü, 4 bin 599 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabaları ile ateşkesi 1 Mayıs gece yarısından itibaren 72 saat daha uzatma kararı aldıklarını açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.