Başkan Erdoğan: Ülkemizi yatırımlarla donattık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödül töreninde açıklamalarda bulundu.
Başkan Erdoğan ödül törenin yaptığı açıklamada, "Medeniyetimizin ihyasına çok daha fazla odaklanabileceğimiz bir döneme giriyoruz. Artık hayatımızın dışında kalınması kolay kolay mümkün olmayan bir gerçeği özellikle dijital dünya araçları siyasetin ve ekonominin üzerinde bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital kurguların etrafımızı kuşattığı dönemde kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz. Bunun yolu maziden atiye kurduğumuz köprüyü hem aslı hem de teknolojinin verdiği imkanlarla güçlü tutmaktan geçiyor" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın ödül törenindeki açıklamalarından satır başları şu şekilde;
"Ülkemizin somut olmayan kültürel miras listesinde değer sayısı 23'e çıkmıştır. Geniş bir alana yayılan kültürel miraslarımızın tanıtılması, korunması, yaşatılması bakımından bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum. 2021 ödülleri vesilesiyle Yaşayan İnsanlar Hazineleri de aynı sözleşme kapsamındaki envanter faaliyetlerinden biridir. Usta çırak ilişkisi içinde öğrenilme şartı Ahilik geleneğimizin esasını oluşturuyor.
Mimari eserler ve kültürel motifler başta olmak üzere şehri meydana getiren maddi unsurların tamamının aslında manevi kalıptan çıktığını hissederiz. Bu hissiyatı cami ve medreseleri kadar hanları ve çarşıları da besler ve büyütür. Zanaat ve ticaret erbabı da aynı manevi kaynaklardan beslenir.
'ECDADIMIZ ÇOK DEĞERLİ USTALAR YETİŞTİRMİŞTİR'
Gerçekten de insani tarafı, iktisadi tarafından daha ön planda mekânlar olan bizim çarşılarımız başka milletlerin çarşılarına benzemez. Her gün sabah namazından sonra rahmet ve bereket kapısı olduğuna inanılan dükkanlarda müşteri tüketici değil velinimet telakki edilir. Herkes güler yüzle hoş geldiniz denilir, hal hatır sorulur, vakti müsaitse çay kahve ikram edilir.
Bu kutlu yolun 1000 yıllık prensipleri bugün de istikametimizi belirlemeye devam ediyor. Kalemle yazan, çekiçle döven, iğneyle diken, testereyle biçen mübarek eller bir yandan da gönüllerin fethi için gayret gösteriyor, Ecdadımız demircilik, nakkaşlık, dokumacılık, marangozluk, aktarlıkta hemen her sahada çok değerli ustalar yetiştirmiştir.
'KÜLTÜR VE SANAT DÜNYAMIZI ZENGİLEŞTİRİYORLAR'
Ülkemizin dört bir yanında ustalarımız, sanatçılarımız hat, ebru, minyatür, kalem işi, çini, minyatür, ahşap işleri gibi sahalarda paha biçilmez işler çıkarıyor. Meddahlık, aşıklık, zakirlik, mersianlık geleneğimizi sürdürüyoruz. Yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık ve üstadlık basamaklarından geçen nice sanatkârımız kültür ve sanat dünyamızı zenginleştiriyor.
'ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMENİN GAYRETİ İÇİNDEYİZ'
Kendi alanlarında hayatlarını vakfederek elde ettikleri becerileriyle ortaya koydukları ürünlerle ülkemize ve dünyaya eşsiz değerler kazandırana bu sanatkarlarımızı takdir etmek için kelimeler kifayetsiz kalıyor. Yaşayan İnsan Hazineleri listemize sürekli yeni ilaveler yapmak, beceri gerektiren birçok mesleğin ihyasına vesile olacaktır.
Devlet olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin gayreti içindeyiz. Önümüzdeki dönemde bu tür çalışmaları daha çok destekleyeceğiz. Allah'ın yarattığı mahlukların en şereflisi olan insanı merkeze almayan hiçbir inanç, medeniyet, kültür, devletin uzun soluklu olması mümkün değildir.
'İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN'
Bunun için biz de eser ve hizmet siyasetimizi ecdadımızdan aldığımız ilhamla insanı yaşat ki, devlet yaşasın prensibiyle ihya ettik. Ülkemizi altyapı ile donatırken diğer yandan tarihimize, kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkacak çalışmalar gerçekleştirdik. Yeni bir mimari anlayışını yaygınlaştırmaktan pek çok çalışmayı hayata geçirdik. Medeniyetimizin ihyasına çok daha fazla odaklanabileceğimiz bir döneme giriyoruz.
Artık hayatımızın dışında kalınması kolay kolay mümkün olmayan bir gerçeği özellikle dijital dünya araçları siyasetin ve ekonominin üzerinde bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital kurguların etrafımızı kuşattığı dönemde kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz. Bunun yolu maziden atiye kurduğumuz köprüyü hem aslı hem de teknolojinin verdiği imkanlarla güçlü tutmaktan geçiyor.
Çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm topluma kendi kültür ve medeniyet değerlerimizle biçimlendirdiğimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz. Her birimiz kendi alanımızda ortaya koyduğumuz gayretle, yenilikçi fikirler ve ürünlerle, eserlerle, çıktılarla bu sürece katkıda bulunacağız ki arzu ettiğimiz iklimi oluşturabilelim ve sürdürebilelim.
'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ YATIRIMLARLA DONATTIK'
Son 2 asrını dış saldırılar yanında kendi iç çekişmesi, ayrıştırma ve hatta kavgaları ile geçiren milleti yeniden bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım hep birlikte Türkiye olalım anlayışıyla toplamayı başardığımıza inanıyorum. Vesayeti yendik, terörün başını ezdik, darbe girişimlerini boşa çıkardık. Ülkemizin dört bir yanını eşi benzeri görülmemiş yatırımlarla donattık.
'DESTEĞİNİZE HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR'
Bu sayede 2023 hedeflerimizi hayata geçirmek için kararlılıkla çalıştık, 2053 vizyonumuzu güvenle ilan ettik. Binlerce yıllık devlet ve medeniyet serencamızı yeni inkışaf, yükseliş ve zaferle taçlandırmak istiyoruz. Tüm dostlarımıza, insanlığa, barış, güvenlik, huzur, refah, bereket, iyilik, güzellik getirmek hedefiyle çıktığımız bu yolda sizlerin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
'BÜYÜK TÜRKİYE'Yİ ALLAH'IN İZNİYLE İNŞA EDİYORUZ'
Bugün de inşallah her alanda sahip olduğumuz eşsiz insan hazinesinden aldığımız destek ve şevkle büyük Türkiye'yi Allah'ın izniyle inşa ediyoruz. Dün başardık, bugün de başaracağız. Çünkü biz Türkiye'yiz, çünkü biz Türk milletiyiz. Büyüklerimizin marifet iltifata tabidir sözü, esasında marifetin iltifatla hakkının teslim edilmesi gerektiğine işaret eder. Marifet sahibinin hüneri zaten Allah'ın ona bahşettiği bir lütuftur. Bugün ödüllerini vereceğimiz Yaşayan İnsan Hazinelerimizin isimlerini tek tek zikretmek istiyorum.
Tevfik Alparslan Babaoğlu ebru sanatçısı, Fatma Çiçek Derman tezhip, Alpay Ekler Karagöz sanatçısı, Altan Tiryaki hat sanatçısı, Amir Ateş hafız mevlithan, Gülbün Masarra tezhip, kat'ı, minyatür, Ali Akbey ahşap oyuncak yapımı. Geçtiğimiz ay ebediyete uğurladığımız Fatma Önkol masal anlatıcısı, Hasan Tabakoğlu kazzaziye ustası, Mustafa Sanayi Onay tahta kaşık yapım ustası, Hasan Tuluk metal el işçiliği, Hüsamettin Yimlik ahşap oyma ustası, İbrahim Atıcı semer ustası, İsmail Araç karatabak dericilik ustası, Mehmet Başsav lületaşı ustası, Mehmet Orhan Çakıroğlu yemeni yapım ustası, Mustafa Civelek, Salim Yaşar çömlek ustası, Tansel Işık ağaç baston yapımı ustası, Mili Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği...
Rabbim her birinden razı olsun diyorum, ustalarımızın ve sanatkarlarımızın izinden gidecek kardeşlerimize başarılar diliyorum, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum, kalın sağlıcakla."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.