Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.21
Gram Altın
2913.20
BIST 100
10045.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Can Dündar vatana ihanet etti'

MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlayarak devletin gizliliğini deşifre eden Can Dündar'a tepki gösteren Gazeteci/Yazar ve Hukukçular, Türkiye'yi terör örgütüne yardım eden ülke konumuna getirdiği için Dündar'ın en ağır şekilde yargılanması gerektiğini belirtti.
Can Dündar vatana ihanet etti'
05 Haziran 2015 12:50:00
MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlayarak devletin gizliliğini deşifre eden Can Dündar'a tepki gösteren Gazeteci/Yazar ve Hukukçular, Türkiye'yi terör örgütüne yardım eden ülke konumuna getirdiği için Dündar'ın en ağır şekilde yargılanması gerektiğini belirtti.

Ezgi ÇelikAnkara

Cumhuriyet Gazetesi'nde Can Dündar'ın imzası altında MİT tırlarına ait görüntülerin yayınlanması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hukuki süreç başlatıldı. Ayrıca kamuoyunda seçim öncesi bu olayın yaşanması da tartışmalara neden oldu. Konuya dair görüşlerini aldığımız GazeteciYazar ve Hukukçular, Can Dündar'ın yayınladığı haberin gazetecilik özgürlüğüne girmediğini ve yasalar önünde hesap vermesi gerektiğini belirtti. "Gazetecilik özgürlüğü çerçevesinde bakılamaz"

GazeteciYazar Ahmet Kekeç, Can Dündar'ın Türkiye'yi terör örgütlerine yardım eden ülke konumuna getirerek devletin gizliliğini deşifre ettiği için yasalar önünde hesap vermesi gerektiğini dile getirdi. MİT tırları üzerine yaptığı haber ile spekülasyonlara katkıda bulunmanın bir gazetecilik faaliyeti sayılmayacağına dikkat çeken Kekeç, Can Dündar'ın bunun bedelini ödemesi gerektiğini ifade etti. Kekeç, "Can Dündar hakkında yayın yasağı bulunan bir konuda haber yaptı. MİT'in faaliyetlerini ancak Başbakanlık ve Milli Güvenlik Kurulu denetleyebilir. Dolayısıyla Can Dündar'ın yaptığına gazetecilik özgürlüğü çerçevesinde bakılamaz" dedi. Dünya'da devlete ait bilgileri sızdırdığı için hakkında dava açılmış birçok gazeteci olduğunu söyleyen Kekeç, bu kişilerin ağır hapis cezalarına çarptırıldığını ve bir kısmının da gazetecilikten men edildiğini dile getirdi. "Seçim sonuçlarını etkilemek istiyorlar"

Ayrıca Türkiye'yi El Kaide örgütü ile ilişkilendirilmeye çalışan odakların olduğunu söyleyen Kekeç, bunun haksız bir itham olduğunu belirtti. Kekeç, " Seçim öncesi Türkiye hakkında yürütülen bir kampanya var. Can Dündar da bu gibi kampanyalara içerik ürettiği için kamu suçu işlemiş sayılmalıdır. Görüntülerin sızdırılarak üzerine bir takım spekülasyonlar üretilmesi seçim sonuçlarını etkilemeye dönük bir girişimdir. Ama ben hükümetin bu konuda zarar göreceği kanaatinde değilim" ifadelerinde bulundu. "Örgüt üyeliğinden de yargılanması gerekir" Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Alaattin Varol ise Can Dündar'ın sadece devlet sırlarını ifşa etmekten değil ayrıca örgüt üyeliğinden de yargılanması gerektiğini belirtti. Dünya'nın gelişmiş ülkelerinin hepsinde bu tür eylemlerin suç olduğunu belirten Varol, görüntülerin yayınlanmasının amacının kesinlikle Türkiye'yi Dünya karşısında sıkıntıya sokmak olduğunu dile getirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suçlanan Dündar'ın paralel devlet yapılanmasına hizmet ettiği gerekçesiyle de yargılanması gerektiğine dikkat çeken Varol, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, bu konuda hukuki süreci başlatmış olmasaydı dahi savcılık bu konuda soruşturma açardı. Çünkü Can Dündar'ın yaptığı kamu suçudur ve bu konuda en ağır şekilde cezalandırılacaktır" ifadelerinde bulundu.

"Bu vatana ihanettir"

GazeteciYazar Cem Küçük, Can Dündar'ın yayınladığı görüntülerin gazetecilikle ve basın özgürlüğü ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını söyledi. Dünya'nın her yerinde devletlerin gizli sırlarına ifşa etmenin gazetecilik olarak adlandırılamayacağını dile getiren Küçük, "Dünya'da ki örneği Julian Assange Wikileaks belgeleridir. Redaksiyonlu belgeleri The Guardian ve New York Times yayınladı. Ama Wikileaks kendi sitesinden redaksiyonsuz yayınlayınca vatan haini oldu. Hatta Joe Biden ve Obama Julian Assange için vatan haini dedi. Bugün MİT tırlarımızda Suriye'de ki Türkmenlere ya da başkasına yardım taşıyor olabilir. Bunu ifşa ederek dünya kamuoyuna Türkiye'yi zor duruma bırakmaya niyetiyle haber yapmak Dünya'nın her yerinde ağır suç olarak tanımlanır" değerlendirmelerinde bulundu.