Çağın yeni hastalıkları: Koronafobi ve İnfodemi
Serhat Kaya
Erdoğan, Koranavirüs ile başlayan kâbus gibi dönemde dünyada herkesin izole bir hayatı tercih etmesiyle evde geçirilen zamanın da zorunlu olarak başladığını ve bu dönemde ise sosyal medya kullanımın da daha çok artığına dikkat çekti. Erdoğan, “Çin Wuhan’da ilk vakanın görülmesiyle hızla yayılan Koranavirüs, dünya ülkelerinde ölüm sayısını yükseltmesiyle toplumda korku ve panik oluşmaya başladı. Evde kalan insanlar ise zamanın çoğunu sosyal medya mecralarında geçirmeye başladı. Haberler bile sosyal medya üzerinde takip edilir oldu. Dolaysıyla gerçek hayattaki korku sanal dünyaya taşındı bu şekilde koku ve panik sürekli canlı tutulmuş oldu. Oluşan panik ve korku daha çok dolaşıma girdi ve duygusal paylaşımı da beraberinde getirdi. İnsanlar oluşan bu olumsuz psikolojik tablodan çok etkiledi ve korku kartopu gibi büyümeye başladı. Oluşan psikolojik travmalar ise Koronafobi denen hastalığı ortaya çıkardı” dedi.
İnfodemi ile oluşan kafa karışıklığı
Evde kalınan zamanların özellikle 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamalarının Covid-19 salgınının durulmasında önemli ve çok faydalı olduğunun altını çizen Murat Erdoğan: Salgınla birlikte oluşan olumsuz havanın etkisini azaltmak için özellikle çocukların sosyal medya ve telefon kullanımına sınırlamalar getirilmeli. Anne ve babalar bu konuda çok bilinçli davranmaları gerekmektedir. Sosyal medyada oluşan bilgi kirliliği de kafaları çok karıştırıyor. Oluşan infodemi (bilgi kirliliği) kayanaksız haber ve bilgiler sosyal medya dolaşıma girmesiyle toplumda oluşan panik ve korku salgın konusunda doğru bilinçlenmeyi de engellemektedir. Dolayısıyla salgın hakkında hangi bilginin doğru hangisinin yanlış olduğu konusunda kafaları karıştırmaya başladı. Burda yapılması gereken ise Bilim Kurulu gibi resmi kaynaklardan dışında kimseden bilgi alınmamasına dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.
Dijital Medya okuryazarlığı dersi zorunlu olmalı
Erdoğan, her gün milyonlarca insanın kullandığı çevrimiçi ağlarda Covid-19 hakkında paylaşılan içirikler hakkında özellikle dijital medya okuryazarlığı dersinin ilköğretimde zorunlu hale getirilmesini belirterek alınması gereken önlemler konusunda önerilerde bulundu.
- Sosyal medya kullanımı azaltılmalı ve sanal âlemde sörf yapmak yerine yeni bir hobi bulunabilir. Örneğin masa tenisi evde oynanabilir.
- Çocukların sosyal medya kullanıma sınırlama getirilerek kullanımları takip edilmeli.
- Sosyal medya paylaşımlarında seçici olunmalı.
- Olumsuz içern video, fotoğraf, haber ve bilgileri paylaşmayın. Bu da korkunun ve paniğin yayılımın azaltacaktır.
- Kitap okumak, yazı yazmak, resim yapmak gibi farklı uğraşlara vakit ayrılabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.