Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Büyüme yüzde iki düşük oldu

Ekonominin patronlarından 15 Temmuz'un yıldönümünde önemli açıklamalar geldi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Darbe girişimi olmasaydı ekonomimiz yüzde 5 civarında büyüme sağlayacaktı. Büyümede 2 puana yakın kayıp yaşadık. Sadece bunun ekonomide yol açtığı maddi zararın karşılığı 17,3 milyar dolardır" dedi.
Büyüme yüzde iki düşük oldu
14 Temmuz 2018 16:12:00
Ekonominin patronlarından 15 Temmuz'un yıldönümünde önemli açıklamalar geldi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Darbe girişimi olmasaydı ekonomimiz yüzde 5 civarında büyüme sağlayacaktı. Büyümede 2 puana yakın kayıp yaşadık. Sadece bunun ekonomide yol açtığı maddi zararın karşılığı 17,3 milyar dolardır" dedi.

KİRLİ OYUNLARA RAĞMEN BAŞARI SAĞLANDI

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise "2016 sonundaki yüzde 2,9'luk bir büyüme performansı ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunlar ve tezgahlar düşünüldüğünde rakamsal değerinin ötesinde bir anlamı var" ifadesini kullandı.

DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKALIM

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "Halkımız, Cumhurbaşkanımız, Parlamentomuz, Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşları ve toplumumuzun tüm kesimleri 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasimize sahip çıktı. Toplum olarak demokrasi için verdiğimiz mücadele önümüzdeki döneme de ışık tutmalıdır" şeklinde konuştu.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nin yıldönümünde yaşananları tekrar anımsamak için gerek resmi makamlarca gerek ise özel sektörden birçok kesim tarafından açıklamalar ve etkinlikler düzenlenmektedir. 15 Temmuz Girişimi'nin püskürtülmesi sonrasında hedefine ulaşamayana odakların, ekonomi alanından Türkiye'yi vurmak istemesine Türk Özel Sektörü'nün etkin duruşu karşı çıkmıştı. Bu karşı çıkış ile yükselen ekonominin bugün geldiği noktanın göz kamaştırıcı olduğunu söyleyen ekonominin önderleri 15 Temmuz olaylarının yıldönümünde önemli açıklamalarda bulundular.

Hain Darbe Girişimi nedeniyle 17,5 Milyar Dolar zarara uğradık

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi asla meşru kabul etmeyeceklerini söyleyerek 15 Temmuz'da olduğu gibi demokrasi ve milletin iradesi dışında bir seçeneğe boyun eğmeyeceklerini belirttiler. Hisarcılklıoğlu, 15 Temmuz hem Türkiye siyaseti, hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi olduğunun altını çizerek şu açıklamayı yaptı: "Milletin dirayetiyle bu test başarıyla geçildi ve demokrasimizin kalitesi tescillendi. Demokrasimiz ve kurumlarımız kaba kuvvete teslim olmayacak kadar olgunlaştıklarını kanıtladı. Devlet içinde illegal örgütlenen FETÖ çetesi ortaya çıkarıldı. Cunta heveslilerine karşı ortaya konan milli direniş sayesinde gelecekte benzer kalkışma girişimi içinde olabileceklerin önüne set çekildi. Darbe girişimi olmasaydı ekonomimiz yüzde 5 civarında büyüme sağlayacaktı. Büyümede 2 puana yakın kayıp yaşadık. Sadece bunun ekonomide yol açtığı maddi zararın karşılığı 17,3 milyar dolardır. İkinci olarak istihdamda azalma meydana geldi. Önceki yıllarda istihdamda 3. çeyreklerde 700-800 bin artış yaşanırken, 2016 yılının aynı döneminde bu artış 300 bine gerilemiş. Yani 500 bine yakın kişi normalde iş bulabilecekken işsiz kalmış. 2016'da turizm gelirleri de azaldı. Buradan gelecek için önemli dersler çıkartabiliriz. Birincisi, Türkiye hukuk devleti ve demokrasi kavramlarının önemini ve değerini bilmeli, kamunun kurumsal yapısının siyasi hesaplarla zedelenmesine izin vermemeli. İkincisi, ülkemizin temel niteliği olan 'Türkiye Cumhuriyeti Demokratik, Laik, Sosyal bir Hukuk Devletidir' şeklindeki Anayasa hükmü titizlikle korunmalı. Üçüncüsü de, darbelere karşı demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirmeliyiz. Zira demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden biri olmadan öbürü de olamaz. Kimsenin şüphesi olmasın; ülkemizi daha güçlü bir ekonomi ve daha zengin bir Türkiye hedefine taşıyacağız."

Darbe Girişimine karşı böyle bir başarıyı gösterecek ülke sayısı sınırlı

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye ekonomisinin 15 Hain Darbe Girişimi'ne rağmen ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini kaydederek son çeyrekte pozitif büyümeye geçmiş, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2016 yılını yüzde 2,9'luk bir büyüme performansı ile kapattığının ortaya koydu. 2016 senesinde ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunlar ve tezgahlar düşünüldüğünde bu oranın rakamsal değerinin ötesinde bir anlamı söyleyen Özdebir sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kuşku yok ki bu hızlı çıkışta başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomideki tüm aktörlerin tek yürek olmasının etkisi büyüktür. Bu süreçte Türkiye'de imalat gerçekleştiren sanayiciler olarak biz de üretimden vazgeçmedik. İmalat sanayi, kısa bir dalgalanmadan sonra Ekim ayından itibaren 15 Temmuz'un yıkıcı etkilerinden kendini sıyırmayı başardı. Hiç kuşkusuz bu çok büyük bir başarıdır. Bu başarıyı gösterebilecek ülke sayısı oldukça sınırlı. Bu hainlerin devletin içinden temizlenmesinin yanı sıra, iş dünyasından da temizlenmesi için büyük çaba gösterdik. Çabalarımız sürmeye de devam edecek. Bu hain girişimi unutmadık, unutmayacağız. Yaşadığımız coğrafyada devletimizin bekası ve milletimizin selameti için hep birlikte bir olacağız, diri olacağız, uyanık olacağız ve çok çalışacağız."

Demokrasi mücadelemiz geleceğimize ışık tutmalı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptığı açıklamada şunlara vurgu yaptı: "Türkiye Cumhuriyeti iki yıl önce, 15 Temmuz akşamında alçakça bir darbe girişimine maruz kaldı. Halkımız, Cumhurbaşkanımız, Parlamentomuz, Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşları ve toplumumuzun tüm kesimleri 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasimize sahip çıktı. Darbe girişimine karşı kahramanca mücadele verirken yaşamını yitiren şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Toplum olarak demokrasi için verdiğimiz mücadele önümüzdeki döneme de ışık tutmalıdır. Türkiye özgürlükler, güvenlik, adalet ve refah ülkesi olarak ancak toplumsal uzlaşma ve çoğulculuk içinde 15 Temmuz'un yarattığı sarsıntıyı geride bırakabilir."