Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tedavisi nasıl olur sorusudur.
BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?
16 Mart 2023 13:08:51
Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tedavisi nasıl olur sorusudur.

Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tedavisi nasıl olur? sorusudur.

Şap hastalığının gündeme gelmesiyle birlikte özellikle hayvan sahipleri hastalığın seyri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Şap hastalığının tedavi yöntemlerinin nasıl olacağının merak edilmesinin yanı sıra hastalığın ne olduğu da akıllara takılıyor. Hastalığın tedavi sürecinden önce şap hastalığı nedir sorusuna yanıt vermek izlenecek adımların kolaylaşmasında faydalı olabilir. Şap hastalığı, viral bir hastalık türü olmakla birlikte tüm çift tırnaklı hayvan çeşitlerinde ve evcil hayvanlarda görülebilen bir virüs olarak adlandırılabilir.

HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın sıklıkla gündeme gelmesi hayvanlarda şap hastalığı belirtileri nelerdir? sorusunu da beraberinde getirdi. Çeşitli yolarla bulaşan şap hastalığı farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Çeşitli belirtileri bulunan hastalığın en belirgin bulgularından biri hayvanlarda meydana gelen ateş, süt veriminin düşmesi, iştahsızlık ve depresyon olarak öne çıkar. Ancak bunlarla birlikte virüs bulaşan hayvanda salya akıntısı da görülmeye başlar. Salya akıntısının ardından hayvanın çeşitli uzuvlarında kesecikler meydana gelir. Ağız ya da burun mukozası ile birlikte hayvanın dil ya da meme derisi üzerinde bu keseciklere rastlanabilir. Çift tırnaklı hayvanların yanı sıra evcil hayvanlarda da şap hastalığının meydana gelmesi olasılığının ardından hayvanlarda şap hastalığı insana bulaşır mı? sorusu da merak konusu oldu. Bununla birlikte birçok kişi et ve süt tüketimine bağlı olarak şap hastalığı insana zarar verir mi? sorusunu da araştırmaya koyuldu. Şap hastalığı virüs taşıyan hayvanın et ya da sütü ile direkt temas edilmesi halinde insana da bulaşma ihtimali bulunan bir hastalıktır. Ancak insanlar üzerinde derin bir etkisi bulunmadığı söylenmektedir. Şap hastalığı ile ilgili henüz bir klinik vaka görülmediği de bilgiler arasında.

ap virüsü_c137bbfdca9faa37a36b24e0b7f2008f.jpg

HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın yaygın bir hale gelmesinin ardından hayvanlarda şap hastalığı nasıl tedavi edilir? sorusu da gündemdeki yerini aldı. Koyun, keçi, inek gibi hayvanlarda yoğun olarak görülen virüs için koyunlarda şap hastalığı tedavisi ile ineklerde şap hastalığı tedavisi genel olarak aşı yöntemi ile yapılmaktadır. Diğer hayvanlarla birlikte sığırlarda şap hastalığı tedavisi aşı ile birlikte farklı doğal yöntemlerle de tedavi edilebilmektedir. Virüse yakalanan hayvanların belirli bir süre karantinaya alınması tedavi sürecinin ilk adımı olarak görülebilir. Hasta olmayan hayvanlarla virüsü taşıyan hayvanların aynı ortamda bulunmaması gerekir. Şap hastalığının tedavisi için farklı yöntemler kullanılır. Öncelikle hayvanın ağız kısmında meydana gelen yaralar karbonatlı su ya da sirkeli su ile temizlenebilir. Yine ayak kısımlarında oluşan yaralar için de uygun dezenfektanlar kullanılabilir. Ancak virüsü taşıyan hayvanların yanına girerken eldiven, önlük ve çizme giyilmesi hastalıktan korunmak için faydalı olacaktır.

ap hastalığı_8d31ac70bdcb413def4b61d7299067bc.jpg

ŞAP HASTALIĞI KAÇ GÜNDE GEÇER?

Sıklıkla gündeme gelen hastalıkla birlikte şap hastalığı kaç günde geçer? sorusu da hız kazandı. Hastalığın bulaştığı hayvanı terk etmesi için net bir gün bulunmuyor. Bulaşıcılığı yüksek olan şap hastalığı bulaştığı bölgelerden farklı zaman aralıklarında uzaklaştırılabiliyor. Solunum yoluyla bulaşabilen hastalığın sığır derisi üzerinde 4 haftaya kadar yaşayabiliyor. Yapağı olarak bilinen kırpılmış tüylerde şap hastalığının bulaş süresi 24 günü bulabilirken, hastalık toprak üzerinde 4 hafta kalabiliyor. Yine saman üzerinde 15 hafta, kuru ot ya da dane üzerinde 5 ay ve kepekte 20 hafta boyunca bulaşıcılığını sürdürebiliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin