Bursa'da koruma altındaki yeşil iguana ailesi 5 yılda 127 bireye ulaştı
Osmangazi ilçesi Soğanlı mevkisinde 206 bin 600 metrekare alandaki Büyükşehir Belediyesine ait tesis, hayvan barınaklarının yanı sıra 11 gölet, 2 bin ağaç, 50 bin çalı ve 150 bin yer örtüsü bitkisi ile hayvanlar için doğal yaşam alanı sunuyor.
Nesli tehlike altında olan bazı türlere de ev sahipliği yapan hayvanat bahçesinde ziyaretçiler, 133 türden 882 hayvanı görebiliyor.
Daha önce tek başına ayrı alanda bulunan yeşil iguana, 5 yıl önce yanına getirilen eşiyle bu alanda yaşamını sürdürüyor.
Son 5 yılda 125 yavru veren çiftin 100 yavrusu, yurt içindeki başka hayvanat bahçelerine gönderildi. Kendilerine ayrılan ısıtmalı alanda bakımları sürdürülen 25 yavru ise erişkinliğe ulaştı.
Bölgelerinde yaşamlarını sürdüren iguana kardeşler, ilginç görüntüleri ve yaklaşık 2 metreye ulaşan boylarıyla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
- "Onlara huzurlu bir yaşam ortamı hazırladık"
Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Koordinatörü Erdem Saker, AA muhabirine, tesisteki 2 iguananın daha önce ayrı alanlarda barındırıldığını söyledi.
Yaklaşık 5 yıl önce yapılan düzenlemeyle bunları bir araya getirdiklerini belirten Saker, "Bahçemizdeki yeşil iguanalarımızın barınağını ısıtma ve aydınlatma olanaklarıyla donatarak onlara huzurlu bir yaşam ortamı hazırladık." dedi.
Saker, diğer hayvanlar gibi iguanaların yaşam ortamlarına da özen gösterdiklerini dile getirdi.
Hayvanat bahçesinde kalan 25 iguanayı EAZA standartlarına uygun barınma ve besleme imkanlarıyla yetiştirdiklerini anlatan Saker, şöyle konuştu:
"Hayvanat bahçemiz hayvanlarımızın sadece ziyaretçilerimiz tarafından görülebildiği yerler değil, burası aynı zamanda nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan hayvanların tür korumasına katkı sağlamak amacıyla koruma altında tutuldukları, hayvan refahının öncelendiği doğal yaşam alanlarıdır. Bu çalışmalar geçmişte bazı hayvanların nesillerinin tükenmesi gibi durumlardan hayvanları korumayı amaçlıyor. Yeşil iguanamız gibi diğer türler de burada en iyi yaşam koşullarına sahip oldukları için hayatlarını sürdürüyor."
- Yeşil iguana
Orta ve Güney Amerika orijinli, çoğunlukla otçul bir kertenkele türü olan yeşil iguanalar, yavru oldukları dönemde küçük böcekleri de yiyebiliyor.
Yağmur ormanlarında özellikle su çevresindeki ağaçlar üzerinde yaşayan iguanalar, tehlike yaklaştığında genellikle ağaçtan suya atlayıp yüzerek uzaklaşıyor.
Tırmanma yetenekleri gelişmiş olan, bir ağaçtan diğerine geçebilen bu hayvanlar, 12 ila 15 metre yükseklikteki dallardan aşağıya atlayabiliyorlar.
Parlak renkleri nedeniyle evcil hayvan olarak popüler bir tür olan iguanaların bakımı, alan gereksinimleri, özel aydınlatma ve ısı ihtiyaçları nedeniyle güçlükle yapılıyor.
Yaklaşık 10 yıl ortalama ömrü olan bu sürüngenler, 4-6 kilograma kadar ulaşabiliyor, boyları ise 120 ila 190 santimetre arasında değişiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.