Burdur gezilecek yerler haberimizde! Burdur'da nerelere gidilir?
Tarihi geçmişi Neolotik Çağa kadar uzanan Burdur'un, Hacılar Köyünde yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan Anadolu'nun ilk heykelcikleri olarak bilinen ANA İLAHE'yi temsil eden pişmiş toprak figürler ve süs eşyaları ve boyalı insan yüzlü çanak çömlekleri dünya arkeolojisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bölge, Frig, Roma, Bergama Krallığı ve Bizans dönemlerini yaşamıştır. Daha sonra Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlılar bölgede hakim olmuşlardır. Şimdi Burdur'u daha yakından tanıyalım...
SAGALASSOS ANTİK KENTİ
Ağlasun İlçesi sınırlarında, Burdur Antalya karayolunun 14. kilometresinen ayrılan bir yol ile 20 kilometre sonra Torosların 1500-1700 metre yüksekliğinde yer alır. Antik Pisidya bölgesinin en büyük ve önemli merkezlerinden biridir. Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları içeren Sagalassos, en parlak dönemini M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır. Günümüze en iyi koruna gelmiş antik kentlerden biri olan kentin, aşağı ve Yukarı Agoralar, Roma Hamamı, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Sütunlu Cadde, Macellum, Kent Villası ve tiyatro ayakta olan yapılardandır. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan keramik fırınlar, Sagalassos'un Anadolu'nun önemli keramik merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir. Sagalassos, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunuyor.
ARKEOLOJİ MÜZESİ
60 binden fazla eserin yer aldığı Türkiye'nin en zengin müzelerinden biri olan Burdur Arkeoloji Müzesi kapılarını ziyaretçilerine ilk defa 1969 yılında açmıştır. 2008 yılında "Gezilip Görülmeye Değer Müze" ödülünü alan müze üç kısımdan oluşmaktadır. Müzede, Neolitik ile Erken Kalkolitik Çağlara ait buluntular ile eski tunç çağı buluntuları, Roma'nın en iyi imparatorlarından olan İmparator Hadriani ve Marcus Auralius'a ait dev heykeller, Kremna Antik Kenti kazısında çıkarılan dokuz adet birinci sınıf mermer heykeller, Büyük ve Küçük Athena, Hygeis, Apollon, Herakles, Nemessis ve Aphrodite heykelleri en çok dikkat çeken eserlerindendir.
SONBAHARDA GİDİLMESİ GEREKEN 5 YER
İNSUYU MAĞARASI
1965 yılında halk ziyaretlerine açılarak Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu, görünümleri son derece güzel yoğun damlataş oluşumları (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, kalsit kristalleri) ve göllerle kaplıdır. Burdur'a bağlı Çatalağıl köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu mağarası birbirine bağlı iki bölümden oluşmaktadır. Toplam uzunluğu 525 metredir. Mağaranın suyu karbonatlı maden suyudur. İnsuyu mağarası, Kültür Bakanlığı kararı (1976) ile I. derece Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.
SALDA GÖLÜ
44 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve binlerce yıl önce jeolojik çökmeyle meydana gelen Salda Gölü, Türkiye'nin 185 metreye varan derinliği ile en derin, dünyanın ise üçüncü en derin gölü konumunda olan tatlı su gölüdür. Beyaz kumu, suyunun temizliği ve turkuvaz rengiyle oluşan güzel manzarasıyla 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak adlandırılıyor. Burdur ili Yeşilova ilçesi sınırları içerisindedir. 1989 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen gölde yapılaşma yasak. Dünyadaki Mars özelliği gösteren iki yerden biri. Göldeki magnezyum yüklü beyaz kayaların aynısı Mars'ta da bulunuyor. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde, göl suyu bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlıdır.
BURDUR SAAT KULESİ
Burdur Ulu Camii'ne 10 metre mesafede, Alacapazarı Mevkii'ndedir. Buradaki ilk saat kulesini Konya Valisi Ahmet Tevfik Paşa 1830 yılında yaptırmıştır. Ancak bu kule 1914 depreminde yıkılmış ve yerine Kahyaoğlu Hacı Ali Emir Bey tarafından 1936-1937 yıllarında yeniden yapılmıştır. Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Zemininden alemine kadar altı boğumdan oluşur ve daralarak yükselir. Saat kulesi yaklaşık 30 metre yüksekliktedir.
SUSUZ HAN
Bucak ilçesi Susuz Köyü'ndendir. Susuz Han kareye yakın dikdörtgen bir plana sahiptir. Beş neflidir. Ortasında bir kubbe vardır. Hanın göze batan önemli yeri batı tarafındaki cephede tak şeklinde giriş kapısıdır. Mukarnaslı giriş nişinin üzerinde geometrik oyma süslü iki kabartma rozet motifi vardır. Giriş nişinin her iki yanında iki küçük niş daha vardır. Hanın beden duvarları dıştan payelerle desteklenmiştir. Hanın içinin ışıklandırılması dıştan içeriye genişleyen dikdörtgen pencerelerle sağlanmıştır. Restore edilerek turizme kazandırılmıştır.
BURDUR ULU CAMİİ
Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300'de yaptırılmıştır. Çelik Mehmet Paşa 1749'da onarmıştır. İçten yarım kubbelidir. İkinci cemaat yerini 3 kubbe örtmektedir. Cami kesme blok taşlardan yapılmıştır. Ahşap Tavanlı ve kiremit çatılıdır. Selçuklu ve Beylikler dönemi Ulu Camileri'nde görülen mimari karakteristiğe uygun olarak caminin üç girişi vardır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.