Bulgar mezaliminin açtığı ölümcül yara
18. ve özellikle de 19. yüzyıllarda Osmanlı Devleti'nin uğradığı mağlubiyetler karşısında, Balkanlar'daki Osmanlı toprakları işgal edilmiş ve buralarda yaşayan çok sayıda Müslüman-Türk, başka devlet veya milletlerin esareti altına girdi. Bu sürecin devamında Müslümanlara uygulanan Rus ve Bulgar mezalimi çok ağır boyutlara ulaştı. Müslümanlara karşı girişilen acımasız katliam, gayr-i insanî mezalime dönüştü.
1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi ve Balkan Savaşları’nın getirdiği ölüm ve sürgünlerden sonra hâlâ Bulgaristan topraklarında kalmaya direnen Türkler, Pomaklar ve Müslüman Romanlar için var olma mücadelesinin günleri başladı. Bulgaristan yönetimlerinin öteden beri var olan tek tip bir ulus oluşturma politikaları 1980’li yılların ortalarında zirve noktasına ulaştı ve Türklere uygulanan zorla isim değiştirme ve zorunlu göç hâdisesi dünya gündemine oturdu.
Çalışkan’ın büyük bir titizlikle oluşturduğu eser, Osmanlı sonrası Bulgaristan Müslümanlarının demografik yapısını, merkezî dinî teşkilatları olan Başmüftülük kurumunu, camilerini, kadı yardımcıları yetiştirmek üzere ikili anlaşmalara konu olmuş Osmanlı yâdigârı Medresetü’n-Nüvvâb okulunun tarihçesini ve burada yetişen âlimleri ele almış.
Ayrıca, Komünizm sonrası demokratik döneme geçişle elde edilen bazı siyasi, dinî ve kültürel haklar çerçevesinde çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi ile Müslümanların dinî inanç ve ibadetlere bağlılıklarını da tespit etmeye çalışmış.
İnkılâb Yayınları tarafından yayınlanan “Bulgaristan’da İslâm” isimli eserde, Bulgar hükümetlerinin Müslümanlara uyguladığı soykırım, sindirme, asimilasyon politikaları sayesinde ortaya çıkan mezalimi ortaya konuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.