Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bulaşıcı hastalıklar nedir? Belirtileri nelerdir?

Toplumda en sık görülen hastalıklar grubu arasında bulunan bulaşıcı hastalıklar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Peki bulaşıcı hastalıkların belirtileri nelerdir? Bulaşıcı hastalıkların tedavisi nasıl yapılmaktadır? İşte soruların yanıtları....
Bulaşıcı hastalıklar nedir? Belirtileri nelerdir?
20 Temmuz 2018 11:42:00
Toplumda en sık görülen hastalıklar grubu arasında bulunan bulaşıcı hastalıklar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Peki bulaşıcı hastalıkların belirtileri nelerdir? Bulaşıcı hastalıkların tedavisi nasıl yapılmaktadır? İşte soruların yanıtları....

Bulaşıcı hastalıkladan korunmanın yolları nelerdir? Bulaşıcı hastalıkların tedavisi nasıl yapılmaktadır? Kaç tür bulaşıcı hastalık bulunmaktadır? Detaylar haberimizde...

Bulaşıcı hastalıklar taşıdığı tehlikeli riskleri sayesinde genel sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Başta Dünya Sağlık Örgütü'nün olmak üzere birçok uluslar arası sağlık kuruluşunun gündem konuları arasında yer alan bulaşıcı hastalıklar diğeri birçok hastalıklara nazaran etkisini çok daha hızlı bir biçimde gösterebilmekte ve taşıdığı özellikleri sayesinde mutlaka tedavi gerektiren hastalık grupları arasında yer almaktadır.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösterebilen bulaşıcı hastalıklar başta içme suyu ve yenilen gıda besinleri yollarından olmak üzere birçok yolla vücuda giriş yapmakta ve tedavi edilmediği takdirde bireylerin başta iş ve sosyal yaşantısı olmak üzere birçok günlük faaliyetlerini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Genellikle hastalığa neden olucu mikrop veya çeşitli bakterilerin etkin rol oynadığı bulaşıcı hastalıkların birçoğu etkisini gösterdiği ilk anlardan itibaren vücut direncini önemli ölçüde düşürmekte ve bunun sonucunda başta bağışıklık sistemini olmak üzere birçok vücut fonksiyonlarının zarar görmesine neden olmaktadır.

Gelişmiş olmasına rağmen ülkemiz de çok sık görülebilen bulaşıcı hastalıklar hemen her yaştan bireylerde görülebilmekte ve etkisini altına aldığı bireylere oldukça rahatsızlık verebilmektedir. Beraberinde çeşitli belirtiler ve nedenler doğrultusunda etkisini gösterebilen bulaşıcı hastalıklar özellikle etkisini uzun müddetler sürdürdüğünde ve buna bağlı olarak zamanında müdahale edilmediği takdirde çoğu zaman tehlikeli bir boyut alabilmekte ve bunun sonucunda bireylerin hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Özellikle de çocuklar ve yaşlı bireylerde görüldüğü takdirde oldukça riskli bir durum alabilen bulaşıcı hastalıkların taşıdığı olumsuz riskleri nedeniyle uzmanlar toplumları uyarmakta ve herhangi bir bulaşıcı hastalığın henüz ilk belirtisi görüldüğü takdirde vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiğinin altını önemle çizmektedirler.

Bulaşıcı Hastalıklar Nasıl Bulaşmaktadır?

Taşıdıkları özellikleri bakımından birçok bulaşıcı hastalıklar genellikle öksürük, yakın temas, cinsel temas, kullanılan giysi ve yemek kaplarının ortaklaşa paylaşılması ve hijyen bakımından yetersiz olan içme suyunun tüketilmesi sonucu bulaşmaktadır. Bireyden bireye geçiş yapabilen bulaşıcı hastalıklar aynı zamanda hayvanlardan bireylere veya da hayvandan hayvana geçebilmektedir. Birçoğunun çok daha hızlı bir biçimde bulaşabildiği bulaşıcı hastalıkların önemli bir kısmı hava yoluyla bireyler arasında dağılım göstermektedir. Özellikle aile, okul, büyükşehirler gibi bireylerin yoğun olarak bulunduğu ortamlarda etkisini çok daha hızlı bir biçimde gösterebilen bulaşıcı hastalıklarının bir kısmı genetik yatkınlığı müsait olan bireyler arasında da dağılımını gösterebilmektedir.

Bulaşıcı Hastalıkların Genel Belirtileri Nelerdir?

Bulaşıcı hastalıkların türüne göre çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Ancak birçok bulaşıcı hastalığın genel belirtileri şunlardır;

  • Yüksek ateş
  • Aşırı halsizlik sendromu
  • İştahın ani olarak kesilmesi veya hastalığın seyrine göre yavaş yavaş kesilmesi
  • Orta vadeli veya da şiddetli baş ağrıları
  • Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen ağrılar

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hastalıklara ait aşıların düzenli olarak yaptırılması: Birçok bulaşıcı hastalığın tekrarlamasının en önemli nedenlerinden biri de hastalıkla ilgili olarak aşının düzenli olarak yaptırılmaması ve hastanın doktor tavsiyelerine tam olarak uymaması etkin rol almaktadır. Bu nedenle hastalığın tedavisinde uygulanan aşı tedavi yöntemi düzenli olarak takip edilmeli ve birey aşıyı düzenli olarak yaptırmalıdır.
  • İçme suyunun hijyenik olmasına dikkat edilmeli: Başta tifo hastalığı olmak üzere birçok bulaşıcı hastalıkların meydana gelmesinde etkin rol oynayan kalitesiz içme suyunun hijyenik olmasına dikkat edilmeli ve bunun için gerekirse su arıtma cihazları kullanılmalıdır.
  • Bulaşıcı hastalık teşhisi konulan hastalardan uzak durulmalı: Birçok bulaşıcı hastalıklar bireyler arasında çok hızlı bir biçimde dağılım gösterebilmekte ve bunun akabinde sağlıklı olan birey de hastalığın etkisine çok daha hızlı bir biçimde maruz kalabilmektedir. Dolaysıyla özellikle bulaşıcı hastalık taşıyan bireylerin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalı ve çok gerekmedikçe orada bulunulmamalıdır.
  • Bulaşıcı hastalık teşhisi konan hastaların herhangi bir giysi veya yemek kabı kullanılmamalı: Bulaşıcı hastalığa maruz kalan hastalardan uzak durulması gerektiğinin yanı sıra ayrıca bu hastaların kullandığı tüm eşya ve yemek kaplarının kullanılmaması gerekmektedir.

Başlıca Bulaşıcı Hastalıklar Hangileridir?

Bulaşıcı hastalıkların çok sayıda türleri bulunmaktadır. Fakat günümüzde en sık görülen türleri şunlardır;

  • Zatürre hastalığı
  • Çiçek hastalığı
  • Grip hastalığı
  • Domuz gribi hastalığı
  • Aids hastalığı
  • Kızamık hastalığı
  • Tifo hastalığı
  • Verem hastalığı
  • Kolera hastalığı
  • Sıtma hastalığı
  • Tetanos hastalığı
  • Dizanteri hastalığı
  • Difteri hastalığı
  • Kuduz hastalığı
  • Sarılık hastalığı en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklardır.

Bulaşıcı Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bulaşıcı hastalıkların türüne göre değişik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak birçok bulaşıcı hastalığın genel tedavisinde genellikle antibiyotik ilaçlar ile aşı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Birçok bulaşıcı hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar verebilen bu tedavi yöntemleri sayesinde birçok bulaşıcı hastalıklar tamamen ortadan kaldırılabilmekte ve hasta ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hastanede birkaç gün veya hafta istirahat ettirildikten sonra evine taburcu edilmektedir. Bulaşıcı hastalıkların bazılarının özellikle zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabildiğinden özellikle ilk belirtilerinin görülmesiyle birlikte hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğinin hayati bir önemi bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Çölyak Hastalığı başlıklı makalemizde çölyak hastalığı belirtileri, çölyak hastalığı diyeti ve çölyak hastalığı tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin