Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.19
Gram Altın
2931.49
BIST 100
9743.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bu vebal seni yakar Bahçeli!

Başbakan Davutoğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesinde sunulan her teklife "Hayır" diyerek Türkiye'yi HDP'nin de içinde yer alacağı bir Hükümete mecbur bırakan MHP lideri Bahçeli'ye tepki yağıyor. Şehit cenazelerinin geldiği bir dönemde Türkiye'yi hükümetsiz bırakıp HDP'yi de kabineye taşımanın vebali Bahçeli'nin üzerinde.
Bu vebal seni yakar Bahçeli!
19 Ağustos 2015 10:20:00
Başbakan Davutoğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesinde sunulan her teklife "Hayır" diyerek Türkiye'yi HDP'nin de içinde yer alacağı bir Hükümete mecbur bırakan MHP lideri Bahçeli'ye tepki yağıyor. Şehit cenazelerinin geldiği bir dönemde Türkiye'yi hükümetsiz bırakıp HDP'yi de kabineye taşımanın vebali Bahçeli'nin üzerinde.

Özlem Doğan u2013 Miktat Çakar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile hükümet kurma sürecine ilişkin görüşmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştü. Devlet Bahçeli'nin katı tutumu nedeniyle görüşmeden koalisyon çıkmadı. Devlet Bahçeli Başbakan Davutoğlu'ndan gelen her teklife hayır dedi. Bununla da yetinmeyen Bahçeli Cumhurbaşkanlığı makamını da koalisyon şartı olarak öne sürdü. Halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın halktan kopması istendi. Bahçeli halkın kararlarına saygı duymayıp, koalisyon isteğini geri çevirip bir kez daha halka sırtını döndü. MHP'nin almış olduğu bu karar ile halkın kendisine vermiş olduğu yetkileri halk adına kullanmadığı ortaya çıktı.Muhalefet partilerinin hem koalisyon kuramaması hem de Meclis'ten erken seçim kararı alamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim hükümeti" ile ülkeyi seçime götürecek.

Bahçeli hep kaçtı

Bahçeli'nin hükümetsizlik sorununu çözmek için hiçbir olumlu açıklama yapmadığını ifade eden AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "MHP kendisi dışındaki aktörlere rol biçti. Hiçbir zaman sorumluluk almak istemedi. Samimi gayret gösterip ülkenin hükümetsizlikten kurtulması için bir tek adım atmadı" dedi.

MHP siyaseten intihar ediyor

Bahçeli'nin tavrının sadece bütün kapıları kapatmak, kilitlemek, kapı asla açılmasın diye de elinden geleni yapmak olduğunu vurgulayan Petek sözlerini şöyle noktaladı: "Kurulması muhtemel seçim hükümetinin baş sorumlusu MHP'dir. Bahçeli kendi tabanını da dinlemiyor ve siyaseten intihar ediyor. Terörle mücadele edilirken, terör örgütüne destek veren HDP'nin bakanlar kurulunda yer almasının ve HDP'yle görüşülüp kararlar alınan bir hükümet kurulmasının tek sorumlusu Bahçeli olacaktır" diye konuştu.

Bahçeli ilke sahibi değil

Bahçeli'nin takındığı olumsuz tavrın siyasette ilke sahibi olmanın göz ardı edildiğinin bir işareti olduğunu ifade eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mazhar Bağlı, "8 Haziran'da Bahçeli 'seçime gideriz' derken şimdi de 'seçime gidemeyiz' diyor. Koalisyona da yanaşmıyor. Herhangi bir formül de üretmiyor" dedi.

Milletin iradesine baskı kurdular

Gayri nizami harp yöntemleriyle bir algı operasyonu yürütüldüğünü ve milletin iradesi üzerine bir baskı kurulduğunu ifade eden Bağlı sözlerini şu şekilde noktaladı: "7 Haziran seçimlerinde milletin iradesi manipüle edildi ve milli irade sandığa yansımadı. Bunu herkes çok net biliyor. Bu seçimde sandığa gerçekçi bir yansıma olacaktır. Özellikle terörün baskı kurulmasına izin vermeden bir seçim yürütülecek" ifadelerini kullandı.

Seçim kararı nasıl alınıyor?

Anayasa'ya göre seçim kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alınabiliyor. Anayasa'nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.

Meclis seçim kararı alabilir

Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılan TBMM seçimleri, bu süre dolmadan Meclis tarafından da yenilenebiliyor. Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülüyor ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunuluyor. Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) danışarak, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

Seçimlerde geçici bakanlar kurulu

Geçici bakanlr kurulu, iki koşulun bir araya gelmesi sonucu kuruluyor, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi. Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor. Geçici bakanlar kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor. Geçici bakanlar kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.

Partilere göre Bakan dağılımı

4 Başbakan Yardımcılığı'yla birlikte 25 bakanlık için mevcut tabloda AK Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşecek. Oran hesaplamasında küsuratlar nedeniyle artan 2 bakanlığın hangi partiye verileceği de tartışma konusu olacak. Ancak Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarının bağımsızlar arasından atanması zorunluluğu dikkate alındığında, bir partinin koltuk sayısının azaltılması söz konusu olacak. MHP'nin üye vermeyi kabul etmeyeceğini açıklamasından sonra boşta kalacak bakanlıklarda HDP'ye verilecek.

Bahçeli'nin 'Hayır'ları

Koalisyon hükümeti kurmaya HAYIR

Azınlık hükümeti kurulmasına HAYIR

Bir erken seçim hükümetine HAYIR

Meclis'in seçim kararı almasına HAYIR