Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bu sistem 2018'e damga vuracak

Önümüzdeki yıl teknoloji dünyasında bizi bekleyen en büyük yenilik ses ve yüz tanıma olacak. Bu yenilikler ile bilgisayar ve cep telefonlarında klavye ve fare gibi ürünlere gerek duyulmayacak.
Bu sistem 2018'e damga vuracak
14 Aralık 2017 10:59:00
Önümüzdeki yıl teknoloji dünyasında bizi bekleyen en büyük yenilik ses ve yüz tanıma olacak. Bu yenilikler ile bilgisayar ve cep telefonlarında klavye ve fare gibi ürünlere gerek duyulmayacak.

Teknoloji tahminlerimizden daha hızlı gelişiyor. Kablosuz telefonu düşünmek bile hayal iken, şimdi neredeyse cep telefonu olmayan kimse yok denecek kadar az. Peki teknoloji dünyası bizi daha ne kadar şaşırtmaya devam edecek. Citrix, tam da bu noktada geleceğin teknolojileri ile ilgili bir araştırma yaptı. 2018'de teknoloji dünyasını şekillendirecek eğilimler ve yeniliklerle ilgili tahminlerini açıkladı.

HAYAT KOLAYLAŞIYOR

Citrix'in 2018 tahminlerinde; analitik, ses ve yüz tanıma araçları, güvenlik, gölge IT, esnek çalışma alanlarının ve hibrit bulutun gerçek anlamda yükselişleri gibi konular öne çıkıyor. Öngörülerle ilgili görüşlerini açıklayan Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin, bulut teknolojilerinin 2018 yılında olgunlaşmaya devam edeceğini söyledi. Cengiztekin, "Şirketler, hızlı bilgi işleme ya da daha akıllı ve bağlantılı hale gelen uç noktalar sayesinde buluttan bir dağıtım platformu olarak yarar sağlayacaklar. Teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, uç noktalardaki zeka ve bilgi işleme gücü de bulut avantajlarını artıracak. Ses ve yüz tanıma teknolojileri gibi alanlarda da 2018'de çok önemli ve kritik gelişmelerin yaşanabileceğini öngörüyoruz" dedi. Ses, 2018'de yükselişte olan önemli yeniliklerden biri olacak. Sesi karmaşık verilerle etkileşime girmek için makine öğrenimi ile birlikte kullanabilmek, herkes için büyük fayda sağlayacak.Bu da klavye ve fareye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak dijital işçileri son derece üretken hale getirecek.

BU DÖNÜM NOKTASI

Bugün bu teknolojinin hızla gelişerek birçok görev için oldukça kullanışlı hale gelmesi, bir dönüm noktasına ulaştığımızı gösteriyor. 2018'de ses tabanlı uygulamaları anlamaya çalıştıkça bunun daha da geliştiğini göreceğiz. Örneğin, şu anda yalnızca bot geliştirme üzerine uzmanlaşan start-up şirketler var. Fiziksel robotların aksine chatbot'lara ses, yazı veya mesajla komut verilebiliyor.

NE KADAR İYİ SONUÇ VERECEK?

Citrix'e göre, diğer bir yenilik alanı da yüz tanıma. Tüketici teknolojisi alanındaki ilk ürünler beklendiği kadar iyi sonuç vermediği için, biyometrik kimlik biçimi olarak yüz tanıma, önemli bir tartışma noktası haline gelecek. Böylece, bir kimlik biçimi olarak biyometri ve hangi biyometrilerin kabul edilebilir olup olmadığı konuları daha geniş bir tartışmaya açılacak. Microsoft ve Google'ın parmak izi tarayıcıları ile bulut API'larının yüksek orandaki erişilebilirliği biyometriyi çok faktörlü kimlik doğrulamalarında ikinci faktör haline getirdiği için bu, özellikle odaklanılan bir konu haline gelecek.

Star Gazetesi

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin